- 500 g wiśni
- 500 g malin
- 250 g jagód
- 7-8 łyżek płatków owsianych bezglutenowych (ok. 100 g, tu: Provena)
Lekkie i pożywne śniadaniowe smoothie z pysznych sezonowych owoców.
Kolejny pyszny pomysł na szybkie śniadanie w tygodniu (albo zdrowy bezcukrowy deser). Smoothie możesz przygotować wieczorem i wstawić na noc do lodówki.
Koktajl ma być pożywny, dlatego owoce zostały dodatkowo zagęszczone bezglutenowymi płatkami owsianymi.
Prawdziwe smoothie składa się z samych owoców i nie zawiera mleka ani jego pochodnych. Brak nabiałowego dodatku typu jogurt czy maślanka sprawia, że smak owoców jest intensywniejszy.
Nie dosładzam (nawet tegoroczne wiśnie są tak słodkie, że z powodzeniem mogą zastąpić czereśnie), ale jeśli wolisz słodsze smaki, dodaj łyżkę lub dwie miodu albo np. stewię.
PRZEPIS:
1. Wiśnie wydryluj.
2. W blenderze zmiksuj wiśnie, jagody i maliny. Owoce są na tyle soczyste, że dodatek płynu jest zbędny. Jeśli jednak Twój blender będzie stawiał opór, dodaj nieco wody.
3. Dorzuć do blendera płatki owsiane i ponownie zmiksuj. Płatki bez glutenu są znacznie delikatniejsze i miększe od zwykłych, dlatego nie trzeba ich namaczać – zmiksują się idealnie.
4. Przelej napój do wysokich szklanek i udekoruj owocami.
Koktajl jest gęsty. Tuż po zrobieniu nadaje się do picia, a po wstawieniu na noc do lodówki zmienia się w owocowy mus – w sam raz do jedzenia łyżką.
Smacznego!
Sprawdź też:
Shake truskawkowy z płatkami owsianymi
Orzeźwiające smoothie ze śliwek i borówek
Wygląda obłędnie i rewelacyjny kolor!!
smaki lata mniam:)
Piękne zdjęcia, a kolory bajkowe :)
Ślinotok mam…
O bosz…. Chcę to zjeść!
Super!!!
Omnomnom
Co za kolor, cudowne zdjęcia!!! Super na śniadanie w upalne dni
Bardzo odświeżające, pobudzające śniadanie. Próbowałam i powtórzę jeszcze nieraz.
Zdjęcia że ślinianki szaleją…