Socca ze szprotkami – prosty placek z mąki, oliwy i wody.

Socca to prowansalski (a konkretnie nicejski) odpowiednik liguryjskiej farinaty. Technicznie rzecz biorąc, to jedno i to samo: genialny w swej prostocie placek z trzech składników: mąki z ciecierzycy, oliwy i wody.

Tak jak toskański castagnaccio – by faktycznie pozostał castagnaccio – musi zostać upieczony z mąki kasztanowej, tak socca (lub farinata) to wypiek, którego głównym składnikiem powinna być mąka z ciecierzycy. Jako baza ciasta świetnie sprawdza się jednak również polenta, a nawet quinoa (metoda przygotowania pozostaje ta sama).

Socca jest przepyszna i tak banalnie prosta w przygotowaniu, że bez problemu można ją upiec nawet na śniadanie. Ciasto można przygotować wieczorem i odstawić, a rano tylko rozgrzać piekarnik, upiec i gotowe. Nawet jeśli w tygodniu nie masz czasu na takie poranne akrobacje, koniecznie zaplanuj soccę na weekend :-)

Socca stanowi świetny zamiennik dla chleba. Można ją upiec z samymi przyprawami lub ziołami (i traktować jako bazę pod kanapki) albo ubogacić dowolnymi innymi składnikami. Możesz dodać do niej pomidory, oliwki, cukinię, czarnuszkę, prosciutto, kawałki ryby (nie tylko szprotki lub sardynki), owoce morza, orzechy, grzyby, różne gatunki serów, brukselkę, ziemniaki, bataty, kwiaty cukinii… Słowem, co tylko chcesz!

Socca ze szprotkami

Socca ze szprotkami

Socca ze szprotkami

Socca ze szprotkami – SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • 1 szklanka mąki z ciecierzycy (mąka domowej roboty albo gotowa)
  • 1 szklanka wody
  • puszka szprotek bałtyckich (po ok. 10-12 małych rybek na porcję)
  • kilka pomidorków koktajlowych (po 2-3 na porcję)
  • 4 łyżki oliwy extra vergine
  • sól
  • pieprz
  • tymianek (opcjonalnie)

Socca ze szprotkami – PRZEPIS:

  1. Przygotuj soccę: do miski przesiej mąkę z ciecierzycy i stopniowo dodaj wodę, mieszając, tak by nie powstały grudki. Dodaj 2 łyżki oliwy, sól, pieprz i (ewentualnie) listki tymianku. Wymieszaj i odstaw na 1-2 godziny (lub dłużej). Po upływie wskazanego czasu dodaj do ciasta 2 łyżki oliwy i wymieszaj. Gotowe ciasto na soccę powinno mieć konsystencję nieco gęstszą od naleśnikowego.
  2. Do piekarnika włóż patelnię (lub dwie małe patelenki) przeznaczone do używania w piekarniku i rozgrzej go do temperatury 240 stopni. Używam tu dwóch mini patelni o średnicy 10 cm (może być też jedna patelnia o średnicy 18-20 cm).
  3. W tym czasie umyj pomidorki koktajlowe i przekrój je na pół. Przygotuj szprotki.
  4. Wyjmij patelnię z piekarnika, ostrożnie natłuść ją odrobiną oleju (lub ghee) i wlej ciasto. W cieście szybko ułóż szprotki i połówki pomidorków (przecięciem ku górze) lekko je dociskając. Wstaw patelnię do piekarnika na ok. 15-17 minut.
  5. Po wyjęciu z piekarnika odstaw soccę na kilka minut, by lekko przestygła, po czym przełóż ją na talerze i podawaj. Placek można również jeść na zimno – jest bardzo smaczny w każdym wydaniu. Wystudzony możesz wstawić do lodówki i zjeść także następnego dnia.

Smacznego!

Sprawdź też:

Socca ze szprotkami

Socca ze szprotkami