• 200 g zielonej soczewicy
  • 100 g wędzonej szynki
  • 2 czerwone cebule
  • 2-3 marchewki
  • 3 łodygi selera naciowego
  • ok. 250 ml czerwonego wina
  • ok. 600 ml bulionu
  • 2 ząbki czosnku
  • rozmaryn
  • pimenton (wędzona papryka)
  • pieprz

Soczewica bywa niedoceniana, tymczasem odpowiednio przyrządzona jest bardzo smaczna.

Włosi, którzy dodają wino niemal do wszystkiego, duszą w nim również soczewicę, co jest zresztą bardzo dobrym pomysłem. Sposób przygotowania tej potrawy przypomina nieco risotto, ale zdecydowanie nie wymaga aż takiej uwagi i ciągłego mieszania. Co ciekawe, w przeciwieństwie do ryżu, czerwone wino nie farbuje soczewicy, w związku z czym zachowuje ona naturalny kolor. Do dania użyłem wędzonej szynki, która w połączeniu z wędzoną papryką nadała całości specyficznego posmaku. Nie jest to jednak składnik konieczny, soczewicę można przygotować w ten sposób również w wersji wegetariańskiej (bez szynki).

1. Pokrójcie marchew w średniej wielkości kostkę, a seler naciowy, cebulę i czosnek posiekajcie.

2. Duście warzywa w rondlu lub na głębokiej patelni, aż zaczną mięknąć.

3. Dodajcie pokrojoną szynkę, posiekany rozmaryn, wędzoną suszoną paprykę i sporą szczyptę pieprzu, i duście – co jakiś czas mieszając – jeszcze przez kilka minut.

4. Dodajcie na patelnię soczewicę i wymieszajcie z warzywami.

5. Wlejcie połowę wina i, mieszając, zaczekajcie, aż zostanie wchłonięte, następnie dodajcie resztę wina i wciąż duście, mieszając.

6. Gdy wino zostanie wchłonięte, wlejcie tyle bulionu, by przykrył warzywa i soczewicę. Gotujcie całość 30 minut, co pewien czas mieszając i uzupełniając braki bulionu.

7. Podawajcie, gdy soczewica będzie miękka, w razie potrzeby gotujcie nieco dłużej. Podgotujcie całość również wtedy, gdy na patelni będzie zbyt dużo bulionu – gotowa potrawa powinna być dość sypka.

8. Przed podaniem dodajcie posiekane zielone listki selera naciowego lub trochę pietruszki, i wymieszajcie. W razie potrzeby doprawcie danie solą.

Smacznego!