- ok. 10 dużych dojrzałych pomidorów malinowych
- oliwa extra vergine
- sól gruboziarnista (np. różowa himalajska)
Klarowny i pyszny sok z dojrzałych pomidorów. Bez miąższu, czyli tak, jak lubię najbardziej.
Nie jestem fanem gotowego soku pomidorowego, który wygląda i smakuje jak ten dostępny w sklepach. Kiedy tylko mam okazję, wykorzystuję więc sok, który jest produktem ubocznym z pomidorów, użytych do przyrządzenia innego dania – zazwyczaj bruschetty z pomidorami (PRZEPIS), kiedy to nie potrzebuję soku. W zależności od rodzaju pomidorów, uzyskuję w ten sposób sok o różnym stopniu klarowności i kolorze, nigdy jednak nie zawiera on miąższu.
1. Pokrójcie pomidory na niewielkie kawałki i przełóżcie do durszlaka.
2. Pod durszlak podłóżcie miskę, tak by sok swobodnie do niej spływał. Możecie również zawinąć pomidory w bawełnianą ściereczkę i podłożyć pod nią naczynie, do którego będzie ściekał sok.
3. Gotowy sok przelejcie do szklaneczek, dodajcie nieco oliwy i szczyptę soli gruboziarnistej (w kryształkach).
Smacznego!
Piłabym!!!
Już sobie wyobrażam ten smak! Ja też nie znoszę kupnego soku z pomidorów, jest okropny
Genialny smak, żałuję, że wcześniej nie odkryłam tego przepisu :)
Genialny smak :)
To fakt :-)