• ok. 10 dużych dojrzałych pomidorów malinowych
  • oliwa extra vergine
  • sól gruboziarnista (np. różowa himalajska)

Klarowny i pyszny sok z dojrzałych pomidorów. Bez miąższu, czyli tak, jak lubię najbardziej.

Nie jestem fanem gotowego soku pomidorowego, który wygląda i smakuje jak ten dostępny w sklepach. Kiedy tylko mam okazję, wykorzystuję więc sok, który jest produktem ubocznym z pomidorów, użytych do przyrządzenia innego dania – zazwyczaj bruschetty z pomidorami (PRZEPIS), kiedy to nie potrzebuję soku. W zależności od rodzaju pomidorów, uzyskuję w ten sposób sok o różnym stopniu klarowności i kolorze, nigdy jednak nie zawiera on miąższu.

1. Pokrójcie pomidory na niewielkie kawałki i przełóżcie do durszlaka.

2. Pod durszlak podłóżcie miskę, tak by sok swobodnie do niej spływał. Możecie również zawinąć pomidory w bawełnianą ściereczkę i podłożyć pod nią naczynie, do którego będzie ściekał sok.

3. Gotowy sok przelejcie do szklaneczek, dodajcie nieco oliwy i szczyptę soli gruboziarnistej (w kryształkach).

Smacznego!

Sok z pomidorów L_05