Sorbet z białej czekolady kokosowej.

Sorbet z białej czekolady planowałem zrobić co najmniej od czasu, kiedy dopracowałem i opublikowałem pierwszy przepis na uzależniający sorbet z gorzkiej czekolady. Okazja ku temu nadarzyła się najlepsza z możliwych. Kilka tygodni wstecz Cocoa – pod marką OCTO – wprowadziła do sprzedaży kilka nowych organicznych kuwertur, czyli czekolad do kulinarnego zastosowania, w tym między innymi białe czekolady w dwóch smakach (kokosowa i pistacjowa z solą). Białe kuwertury bez rafinowanego cukru i jakichkolwiek nabiałowych dodatków (czyli w 100% wegańskie) to unikat, dzięki któremu można wreszcie eksperymentować ze zdrowszymi wersjami deserów na bazie białej czekolady.

Pisałem o tym już nie jeden raz, ale to nic. Powtórzę :-) Kuwertura czekoladowa to często czekolada smaczniejsza od klasycznych tabliczek, ponieważ zawiera tylko to, co niezbędne. Kakao, masło kakaowe, cukier i ewentualnie przyprawy. Taka czekolada nie musi wyglądać, ma być po prostu czysta i smakować tak, by desery przygotowane na jej bazie oszałamiały pod każdym względem.

Białe czekolady OCTO, podobnie jak Cocoa, mają karmelowy kolor, ponieważ są słodzone cukrem z kwiatów palmy kokosowej. Taki cukier ma niższy indeks glikemiczny niż trzcinowy rafinat, a dodatkowo wyjątkowy posmak lekko solonego karmelu.

Jak zrobić kremowy sorbet czekoladowy z dwóch składników? Cały myk polega na tym, by użyć takiej czekolady (kuwertury), która nie wymaga żadnych dodatków. Ma kompletny i idealnie wyważony skład, odpowiednie proporcje tłuszczu do cukru, a jedyne, czego potrzebuje, to woda, bo jak wiadomo bez wody nie ma sorbetu. To wystarczy, by w dwie godziny – nie licząc czasu niezbędnego do schłodzenia masy na lody – mieć gotowy sorbet.

Jeszcze jedna ciekawostka: o ile czysta biała czekolada kokosowa OCTO jest bardzo słodka, w gotowych lodach słodycz traci na mocy i staje się bardziej umiarkowana. Dzięki temu deser smakuje dokładnie tak, jak powinien. Cukier nie paraliżuje kubków smakowych i nie przytłumia pozostałych smaków, takich jak nuty kokosa, wanilii czy karmelu. Kokos jest wyraźnie zaznaczony.

Nie rezygnuj z blendowania rozpuszczonej czekolady z wodą – w ten sposób masa jest dodatkowo napowietrzana, dzięki czemu sorbet ma odpowiednią strukturę.

Sorbet z białej czekolady kokosowej

Sorbet z białej czekolady kokosowej

Sorbetiera lub maszyna do lodów przydaje się w tym przepisie, ale nie jest niezbędna. Dowodzi tego komentarz Marleny pod tym postem na fikowym fanpage. Zamiast doszukiwać się potencjalnych przeszkód wynikających z braku sorbetiery na wyposażeniu kuchni, zmierzyła się z sorbetem czekoladowym i wyszła z tego starcia zwycięsko. Do odważnych świat należy :-)

Poniżej przepis w dwóch wariantach – dla posiadaczy maszyny do lodów oraz dla wszystkich pozostałych:

Sorbet z białej czekolady kokosowej – SKŁADNIKI na ok. 700 ml gotowych lodów:

  • 300 g kuwertury z białej czekolady kokosowej OCTO
  • 2 szklanki wrzątku (ok. 400 ml)
  • opcjonalnie: nibsy (kruszone ziarno kakao) do podania

Sorbet z białej czekolady kokosowej – PRZEPIS:

  1. Kuwerturę czekoladową rozpuść w kąpieli wodnej.
  2. Do rozpuszczonej kuwertury wlej 2 szklanki gorącej wody i wymieszaj, po czym przelej do blendera i zmiksuj. Masa powinna być idealnie gładka, bez grudek.
  3. Gotową masę wstaw do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
  4. Po schłodzeniu masy możesz postąpić dwojako:

–> Jeżeli masz maszynę do lodów lub sorbetierę, przełóż do niej masę na lody i mieszaj zgodnie z instrukcją – ok. 30 minut. Gotową masę przełóż do ceramicznego lub plastikowego pojemnika i wygładź. Wstaw do zamrażarki na 2 godziny. Po takim czasie sorbet jest idealny do porcjowania przy pomocy gałkownicy. Jeżeli zamierzasz mrozić lody dłużej, na ok. 15-20 minut przed podaniem wyjmij je z zamrażarki.

–> Jeżeli nie masz maszyny do lodów, przełóż masę na lody do pojemnika, wygładź i wstaw do zamrażarki. Po ok. 60 minutach wyjmij masę z zamrażarki i starannie przemieszaj, by ograniczyć ilość grudek. Czynność wyjmowania z zamrażarki i mieszania lodów powtórz co najmniej 3 razy w odstępach ok. 45-60 min.

Sorbet możesz podać posypany nibsami, dowolnymi posiekanymi orzechami (np. pistacjami), etc.

Sorbet z białej czekolady kokosowej

Sorbet z białej czekolady kokosowej

Sorbet z białej czekolady kokosowej