• 300 g malin
  • 300 g śliwek (waga bez pestek)
  • ¼ szklanki cukru kokosowego
  • 1,5 szklanki porto (tu: tawny)
  • 1 szklanka wody mineralnej
  • 1 laska cynamonu
  • 1 laska wanilii albo łyżeczka sproszkowanej wanilii
  • szczypta pieprzu

Sorbet z owoców i wina to doskonały deser na lato.

Słodkie, soczyste i kolorowe śliwki oraz maliny tworzą bazę sorbetu, a dopełnia ją porto – pyszne portugalskie wino oraz wanilia, cynamon i niewielka ilość cukru.

Jeśli obawiasz się dodatku pieprzu, który doskonale podkręca smak deseru, możesz go pominąć.

To z całą pewnością najlepszy owocowy sorbet, jakiego kiedykolwiek próbowałem. Wszystkie smaki są idealnie zrównoważone, a lody doskonale spełniają swą chłodząco-odświeżającą funkcję.

W braku porto (u mnie: tawny Ferreira) użyj innego ulubionego czerwonego wina – może być słodkie, ale nie musi. Najlepiej po pierwszym blendowaniu spróbuj masy na sorbet i zdecyduj, czy słodycz i smak lodów Ci odpowiada. W razie potrzeby dodaj więcej cukru lub przypraw.

Dodatek mocnego alkoholu sprawia, że sorbet w zamrażarce pozostaje puszysty i nie zamarza na kamień.

Sorbet możesz podać z dodatkiem malinowego pudru, na który przepis znajdziesz tu: PUDER Z MALIN

Sorbet z porto_02

Sorbet maliny sliwki porto L_02

PRZEPIS:

  1. Wypestkowane śliwki, maliny, cukier, 1 szklankę porto, pół szklanki wody, laskę cynamonu i wanilię (sproszkowaną albo ziarenka z laski wanilii) wrzuć do niedużego rondla i doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu ok. 35 minut.
  2. Pod sam koniec gotowania dodaj szczyptę pieprzu i zamieszaj. Wyłów laskę cynamonu.
  3. Przelej masę do blendera i zmiksuj na gładko (ok. 2 minuty na wysokich obrotach).
  4. Dodaj do blendera pół szklanki wody i pół szklanki porto; ponownie zmiksuj (1 minuta).
  5. Przetrzyj zblendowaną masę na sorbet przez sito. Odstaw do ostygnięcia, po czym wstaw do lodówki na min. 3 godziny albo na całą noc (ZOBACZ).
  6. Schłodzoną masę przełóż do maszyny do lodów (ZOBACZ) i mieszaj ok. 35-40 minut.
  7. W tym czasie wstaw pojemnik na lody do zamrażarki. Gotowy sorbet przełóż do pojemnika i wstaw do zamrażarki na 3-4 godziny.
  8. Sorbet możesz podać z dodatkiem pudru z malin.

Smacznego!

Sorbet maliny sliwki porto L_01

Sorbet z porto_04