• 800 g rabarbaru
  • 800 g truskawek
  • 4 łyżeczki stewii w liściach
  • opcjonalnie: tonka (pół ziarenka świeżo startego) albo wanilia (2 laski)

Sorbet z rabarbaru i truskawek w wersji light – bez cukru.

Sorbet z rabarbaru i truskawek jest słodzony stewią w liściach, która łagodzi kwaskowaty smak rabarbaru.

Stewia w takiej postaci (świeża lub suszona) to doskonały, w 100% naturalny roślinny słodzik, który jest wyraźnie słodszy od cukru, a jednocześnie całkiem pozbawiony kalorii.

Liściasta stewia ma przyjemny smak, w przeciwieństwie do tych stewiowych słodzików, które dostępne są w formie płynu lub białego proszku. Warto pamiętać, że stewia stewii nierówna – im bardziej przetworzony produkt, tym więcej niepożądanych w nim dodatków, które mogą negatywnie wpływać na smak potraw.

Wspominałem już niejednokrotnie, że rabarbar i truskawki świetnie do siebie pasują. To sprawdzone połączenie, które warto wykorzystywać w różnych zestawieniach (ZOBACZ).

Sorbet jest świetnym, lekkim deserem na lato. Ma orzeźwiający, lekko kwaskowaty smak, ponieważ chodzi w nim o to, by zachować naturalny smak rabarbaru i nie przytłumiać go nadmiernie słodyczą. Jeśli wolisz, możesz zwiększyć ilość stewii albo dodać cukier (w takim przypadku polecam organiczny cukier kokosowy).

Sorbet rabarbarowy L_04

Sorbet rabarbarowy L_07

Sprawdź też inne PRZEPISY NA LODY I SORBETY

PRZEPIS:

  1. Łodygi rabarbaru umyj, odetnij brzydkie końcówki, obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Przełóż rabarbar do garnka, wlej nieco wody i dodaj stewię.
  3. Gotuj, aż rabarbar idealnie zmięknie i częściowo się rozpadnie, a całość przybierze postać gęstego musu.
  4. Wystudź i wstaw do lodówki na 3-4 godziny.
  5. Truskawki opłucz i usuń z nich szypułki.
  6. Zmiksuj mus rabarbarowy z truskawkami na gładko. W razie potrzeby dolej odrobinę wody (tylko po to, by ułatwić pracę blendera).
  7. Dodaj przyprawy (opcjonalnie) i ponownie krótko zmiksuj.
  8. Gotową masę (ZOBACZ) wlej do sorbetiery (maszyny do lodów) i mieszaj zgodnie z instrukcją ok. 35-40 minut.
  9. Przełóż do pojemnika i wstaw do zamrażarki na ok. 4-5 godzin.
  10. Sorbet przechowuj w zamrażarce. Jeśli zmrozi się zbyt mocno, przed podaniem wstaw go na godzinę do lodówki – nie rozpuści się, ale zmięknie w wystarczającym stopniu, by porcjować go przy pomocy łyżki do lodów.

Sorbet rabarbarowy L_03

Sorbet rabarbarowy L_02