Sos kurkowy najlepszy.

Kurki!

Każdego roku z niecierpliwością czekam na rozpoczęcie sezonu na kurki. Te małe, niepozorne złociste grzybki smakują świetnie nawet w najprostszej postaci – usmażone na maśle i dobrze doprawione pieprzem i solą.

Bardzo lubię dodawać je do śniadaniowego omletu czy jajecznicy, piec z nimi farinatę, podawać je z ziemniakami i koperkiem w sosie musztardowym lub z makaronem (bezglutenowym), przyrządzać z nimi risotto, dodawać je do warzywnego gulaszu, ale też dopełniać nimi bardziej dopracowane konstrukcje, np. takie jak ta z maślanym przegrzebkiem na kruchym rosti.

Oczyszczenie kurek wymaga nieco czasu i wysiłku, ale efekt końcowy zawsze jest tego wart. A sezon trwa tak krótko, że zamiast marudzić, lepiej wziąć się do roboty i korzystać, póki są!

Sos kurkowy jest znakomitym dodatkiem między innymi do placków ziemniaczanych. To bardzo klasyczne połączenie, które przez lata uznawałem za zbyt banalne, by podawać tu przepis, a w tym roku wreszcie zmieniłem zdanie. Mój przepis na placki ziemniaczane z sosem grzybowym znajdziesz na blogu za kilka dni, a dziś – pomysł na sos z pysznych kurek.

Do sosu dodaję dwie różne musztardy – Dijon, która zapewnia ostrość oraz francuską z pełnymi ziarnami gorczycy. Pamiętaj, by musztardę dodać już po zdjęciu patelni z ognia – wówczas zachowa ostrość.

Sprawdź też:

Inne przepisy z kurkami

Sos kurkowy

Sos kurkowy

Sos kurkowy – SKŁADNIKI:

  • ok. 600-800 g kurek
  • 2 cebule
  • ok. 300 g śmietany 18% dobrej jakości (tu: ze Strzałkowa)
  • 3 kopiaste łyżeczki musztardy Dijon
  • 2 kopiaste łyżeczki musztardy francuskiej
  • 2 łyżki świeżego tymianku
  • trochę suszonego majeranku
  • sól
  • pieprz
  • olej i masło do smażenia

Sos kurkowy – PRZEPIS:

  1. Kurki dokładnie oczyść. Posiekaj cebulę.
  2. W głębokiej patelni podduś na oleju cebulę, aż zmięknie, ale nie zrumieni się. Gotową zdejmij z patelni.
  3. Na patelni rozgrzej trochę oleju i masła, po czym wrzuć kurki. Kurki smażą się dość szybko. Gdy będą gotowe dodaj śmietanę, cebulę, porządną szczyptę pieprzu i soli oraz świeży majeranek.
  4. Duś przez chwilę, a gdy śmietana podgrzeje się, zdejmij patelnię z ognia, dodaj obydwa rodzaje musztardy oraz świeży tymianek. Wymieszaj, spróbuj i w razie potrzeby dopraw. Podawaj od razu.

Smacznego!

Sos kurkowy