Sosy do grilla – przygotuj, zanim wrzucisz warzywa lub mięso na ruszt.

Niezależnie od tego, co wrzucasz na ruszt – zieleninę czy mięsiwo, podstawą udanego grilla są odpowiednie sosy do grilla. Aromatyczne, pełne smaku, z najlepszych składników.

Sosy do grilla zrób samodzielnie w domu. Nie chodź na skróty, zapomnij o majonezie, ketchupie, tzatziki czy BBQ ze sklepowej półki. W ten sposób byłoby może szybciej, ale czy lepiej? Poza tym, po co przytłumiać nimi smak grillowanych potraw, skoro tak łatwo można go odpowiednio podkreślić?

Sosy domowej roboty są nie tylko nieporównanie smaczniejsze i zdecydowanie lepsze jakościowo, ale też dają niczym nieskrępowaną wolność łączenia różnych fajnych składników. Do dzieła! 🙂

Poniżej proponuję 4 proste pomysły na sosy do grilla:

Sosy do grilla

musztardowy z morelami,
jogurtowy,
chimichurri, oraz
salsę owocową.

Przygotujesz je dosłownie w kilka chwil, a wszystko, co ugrillujesz, tylko na tym zyska :-). Do dzieła!

Musztardowy z morelami

Sosy do grilla

Sosy do grilla

SKŁADNIKI:

  • 5 kopiastych łyżeczek musztardy Dijon
  • 6 suszonych moreli (ekologicznych, niesiarkowanych)
  • 1 cytryna
  • chlust octu z sherry (może być też z czerwonego wina)
  • duża gałązka świeżego oregano
  • 2 łyżeczki różowego pieprzu

PRZEPIS:

  1. W blenderze* zmiksuj musztardę, morele, sok z cytryny i ocet. Spróbuj i sprawdź konsystencję. W razie potrzeby dodaj więcej musztardy lub soku z cytryny.
  2. Dodaj posiekane listki oregano i rozgniecione w dłoniach kulki pieprzu. Wymieszaj.

*Używam blendera Braun Multiquick 9

Jogurtowy z kaparami

Sosy do grilla

SKŁADNIKI:

  • 4 łyżki naturalnego jogurtu bez cukru
  • porządna garść koperku
  • 1 kopiasta łyżka kaparów
  • pieprz (tu: długi pieprz rozgnieciony w moździerzu)

PRZEPIS:

  1. W miseczce wymieszaj jogurt z posiekanym koperkiem i grubo posiekanymi kaparami. Dopraw pieprzem.
  2. Nie używam soli, ponieważ kapary są wystarczająco słone.

Chimichurri

Sosy do grilla

To pikantny sos rodem z Argentyny, który stanowi odpowiednik włoskiej salsa verde. Zwykle pomijam w tym przepisie czosnek, ale jeśli chcesz, dodaj drobno posiekany lub rozgnieciony ząbek.

SKŁADNIKI:

  • duża garść listków pietruszki
  • duża garść listków kolendry
  • garść listków oregano
  • mała garść listków mięty
  • 1/2 cytryny
  • 3 łyżeczki organicznego octu z cydru
  • 1/4 lub 1/2 czerwonej cebuli lub szalotki
  • 1 zielona papryczka chilli
  • 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
  • oliwa extra vergine
  • sól
  • pieprz (tu: długi pieprz rozgnieciony w moździerzu)

PRZEPIS:

  1. Posiekaj pietruszkę, kolendrę, oregano i miętę w małej szatkownicy blendera*. Przełóż do miski.
  2. Dodaj posiekaną cebulę i chilli, sok z cytryny oraz ocet.
  3. Wlej tyle oliwy, by uzyskać gęsty sos. Dopraw solą i pieprzem.

*Braun Multiquick 9

Salsa z pomidorów i truskawek

Sosy do grilla

Do salsy dodaję marynowane papryki piquillo, ale jeśli wolisz, możesz je pominąć. Są dodatkiem opcjonalnym, który dobrze podkręca smak.

SKŁADNIKI:

  • 2 małe pomidory malinowe
  • 2 papryki piquillo (marynowane)
  • 5 truskawek
  • mała garść tajskiej bazylii (może być również zwykła lub np. fioletowa)
  • oliwa extra vergine
  • ocet balsamiczny jak najlepszej jakości (Modena)
  • pieprz (tu: długi pieprz rozgnieciony w moździerzu)

PRZEPIS:

  1. Usuń skórę i pestki z pomidorów. Posiekaj drobno miąższ. Do pomidorów dodaj drobno pokrojone truskawki oraz papryki.
  2. Dodaj bazylię, ocet i oliwę. Dopraw porządną szczyptą pieprzu.

Sosy do grilla

Wpis powstał we współpracy z dystrybutorem marki Braun.