Sosy do grilla – przygotuj, zanim wrzucisz warzywa lub mięso na ruszt.

Niezależnie od tego, co wrzucasz na ruszt – zieleninę czy mięsiwo, podstawą udanego grilla są odpowiednie sosy. Aromatyczne, pełne smaku, z najlepszych składników.

Nie chodź na skróty, zapomnij o majonezie, ketchupie, tzatziki czy BBQ ze sklepowej półki. W ten sposób byłoby może szybciej, ale czy lepiej? Poza tym, po co przytłumiać nimi smak grillowanych potraw, skoro tak łatwo można go odpowiednio podkreślić?

Sosy domowej roboty są nie tylko nieporównanie smaczniejsze i zdecydowanie lepsze jakościowo, ale też dają niczym nieskrępowaną wolność łączenia różnych fajnych składników.

Poniżej proponuję 4 proste pomysły na sosy do grilla:

musztardowy z morelami,
jogurtowy,
chimichurri, oraz
salsę owocową.

Przygotujesz je dosłownie w kilka chwil, a wszystko, co ugrillujesz, tylko na tym zyska :-). Do dzieła!

Musztardowy z morelami

5 kopiastych łyżeczek musztardy Dijon
6 suszonych moreli (ekologicznych, niesiarkowanych)
1 cytryna
chlust octu z sherry (może być też z czerwonego wina)
duża gałązka świeżego oregano
2 łyżeczki różowego pieprzu

  1. W blenderze* zmiksuj musztardę, morele, sok z cytryny i ocet. Spróbuj i sprawdź konsystencję. W razie potrzeby dodaj więcej musztardy lub soku z cytryny.
  2. Dodaj posiekane listki oregano i rozgniecione w dłoniach kulki pieprzu. Wymieszaj.

*Używam blendera Braun Multiquick 9

Jogurtowy z kaparami

4 łyżki naturalnego jogurtu bez cukru
porządna garść koperku
1 kopiasta łyżka kaparów
pieprz (tu: długi pieprz rozgnieciony w moździerzu)

W miseczce wymieszaj jogurt z posiekanym koperkiem i grubo posiekanymi kaparami. Dopraw pieprzem. Nie używam soli, ponieważ kapary są wystarczająco słone.

Chimichurri

To pikantny sos rodem z Argentyny, który stanowi odpowiednik włoskiej salsa verde. Zwykle pomijam w tym przepisie czosnek, ale jeśli chcesz, dodaj drobno posiekany lub rozgnieciony ząbek.

duża garść listków pietruszki
duża garść listków kolendry
garść listków oregano
mała garść listków mięty
1/2 cytryny
3 łyżeczki octu z cydru
1/4 lub 1/2 czerwonej cebuli lub szalotki
1 zielona papryczka chilli
1 ząbek czosnku (opcjonalnie)

oliwa extra vergine
sól
pieprz (tu: długi pieprz rozgnieciony w moździerzu)

  1. Posiekaj pietruszkę, kolendrę, oregano i miętę w małej szatkownicy blendera*. Przełóż do miski.
  2. Dodaj posiekaną cebulę i chilli, sok z cytryny oraz ocet.
  3. Wlej tyle oliwy, by uzyskać gęsty sos. Dopraw solą i pieprzem.

*Braun Multiquick 9

Salsa z pomidorów i truskawek

Do salsy dodaję marynowane papryki piquillo, ale jeśli wolisz, możesz je pominąć. Są dodatkiem opcjonalnym, który dobrze podkręca smak.

2 małe pomidory malinowe
2 papryki piquillo (marynowane)
5 truskawek
mała garść tajskiej bazylii (może być również zwykła lub np. fioletowa)
oliwa extra vergine
ocet balsamiczny jak najlepszej jakości
pieprz (tu: długi pieprz rozgnieciony w moździerzu)

  1. Usuń skórę i pestki z pomidorów. Posiekaj drobno miąższ. Do pomidorów dodaj drobno pokrojone truskawki oraz papryki.
  2. Dodaj bazylię, ocet i oliwę. Dopraw porządną szczyptą pieprzu.

Wpis powstał we współpracy z dystrybutorem marki Braun.