• ok. 500 g groszku (wyłuskanego = ok. 1-1,2 kg lub trochę więcej groszku w strąkach)
  • 2-3 cukinie, najlepiej żółte i zielone
  • pęczek bazylii
  • trochę listków mięty
  • trochę listków werbeny cytrynowej
  • sporo listków tymianku
  • 1/2 cytryny
  • nieco białego wytrawnego wina (albo wody)
  • 1 papryczka piri piri
  • sól
  • pieprz
  • oliwa extra vergine
  • olej do smażenia

Spaghetti z cukinii z zielonym groszkiem.

Jeszcze jeden sezonowy przepis na spaghetti z cukinii (sprawdź też inne pomysły na zielony makaron). Spaghetti z cukinii z zielonym groszkiem to bardzo fajne, przepyszne, proste i szybkie danie, doskonałe na lato.

Dość czasochłonne jest tylko łuskanie świeżego groszku, ale dla mnie to przyjemne i relaksujące zajęcie 🙂 Efekt wart jest zachodu, ponieważ nic nie równa się smakowi świeżo wyłuskanego zielonego groszku. Jeśli jednak nie uda Ci się go kupić – użyj mrożonego dobrej jakości. Groszek to jedno z nielicznych warzyw, które można bez stresu kupować w postaci gotowej mrożonki (ale nigdy z puszki!).

Do sosu używam różnego rodzaju ziół. Te, które znajdziesz na liście składników nie stanowią jedynie słusznego zestawu. Może to być również np. kolendra, bazylia tajska, pietruszka lub rukola.

Spaghetti krótko duszę na patelni, pozwalając cukinii nieco zmięknąć – w takim wydaniu jest – moim zdaniem – najsmaczniejsza. Możesz również do surowego spaghetti z cukinii dodać tylko ciepły sos.

Jeżeli nie zależy Ci na wegańskim charakterze dania (choć to spaghetti w wersji vegan uważam za najlepsze), możesz dodać na patelnię odrobinę masła, które wzbogaci smak potrawy.

Spaghetti z cukinii z zielonym groszkiem

Spaghetti z cukinii z zielonym groszkiem

PRZEPIS na spaghetti z cukinii:

  1. Wyłuskaj groszek.
  2. Zmiksuj* bazylię, werbenę i większość listków mięty wraz z sokiem z cytryny, chlustem oliwy extra vergine, sporą szczyptą soli (nie solę pozostałych składników) i pieprzu. Uzyskasz gładki, dość rzadki sos. W razie potrzeby – gdy sos okaże się zbyt rzadki – dodaj trochę groszku i zmiksuj, w ten sposób szybko zagęścisz sos. Gdyby sos był zbyt gęsty, dodaj wody.
  3. Pokrój cukinie w długie nitki przypominające spaghetti. Używam do tego celu odpowiedniego noża do mandoliny, ale możesz zrobić to również obieraczką do warzyw.
  4. Rozgrzej lekko natłuszczoną głęboką patelnię, wsyp groszek i zalej niewielką ilością wina (albo wody). Dodaj rozkruszoną papryczkę piri piri. Przykryj i duś groszek ok. minutę. Dodaj ziołowy sos (patrz pkt 2), wymieszaj i duś jeszcze przez 1-2 minuty.
  5. Na patelnię dodaj spaghetti z cukinii i dokładnie wymieszaj. Duś, aż cukinia lekko zmięknie. Zdejmij patelnię z ognia i przełóż porcje na talerze. Dodaj trochę listków świeżej mięty i tymianku.

*Używam blendera Braun Multiquick 9

Spaghetti z cukinii z zielonym groszkiem

Spaghetti z cukinii z zielonym groszkiem

Spaghetti z cukinii z zielonym groszkiem

Wpis powstał we współpracy z dystrybutorem marki Braun.