• duża garść rukoli
  • duża garść listków mięty
  • mała garść orzechów nerkowca
  • 2 spore cukinie (zielona i żółta)
  • 200 g surowych krewetek Lilly Planet
  • oliwa extra vergine
  • 1/2 cytryny
  • kilka bratków (opcjonalnie, do dekoracji)
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Spaghetti z cukinii z krewetkami i pesto z rukoli.

Doskonałe na lato, lekkie spaghetti z cukinii z krewetkami i ziołowym pesto. Kilka minut w kuchni i mnóstwo satysfakcji.

Bardzo podobne danie możesz przygotować, używając tradycyjnego spaghetti lub innego długiego makaronu, jednak wersja warzywna świetnie sprawdzi się szczególnie o tej porze roku. Docenią ją także wszyscy ci, którzy dążą do ograniczenia spożycia produktów mącznych.

Pesto z rukoli i mięty jest bardzo wyraziste w smaku, co świetnie współgra z łagodną cukinią oraz naturalnie słodkawymi krewetkami. Używam tu podstawowych przypraw – jeśli odpowiednio doprawisz pesto, nie trzeba będzie dodatkowo doprawiać samego dania. Podobne, ‚nietradycyjne’ (czyli bez sera – parmezanu lub pecorino) pesto możesz przygotować również nieco bardziej kanonicznie – z bazylii albo innych ziół (np. z samej mięty, kolendry, pietruszki, musztardowca, etc.).

Co do zasady, pesto nie powinno łączyć się z potrawą, gdy rondel stoi jeszcze na ogniu, ale w tym przypadku robię wyjątek – cukinia po 2 minutach jest półsurowa i zaledwie ciepła. Podgrzewając potrawę podczas mieszania łatwiej połączysz składniki. Jeśli jednak chcesz uzyskać mniej surową cukinię, podduś ją w rondlu nieco dłużej, zwracając uwagę, by zanadto nie zmiękła. W takim przypadku najpierw podduś cukinię, po czym zdejmij ją z rondla, a następnie usmaż krewetki i na koniec połącz wszystkie składniki.

Jadalne kwiaty, a bratki do takich należą, bardzo dobrze nadają się do dekoracji dań, dlatego warto po nie sięgać. Dzięki temu gotowe danie nabiera wyjątkowego charakteru.

Sprawdź też inne przepisy na MAKARON Z CUKINII

Spaghetti z cukinii L_05

Spaghetti z cukinii L_02

Spaghetti z cukinii L_11

PRZEPIS:

  1. Przygotuj pesto: do blendera wrzuć rukolę i miętę oraz wlej porządny chlust oliwy. Miksuj przez chwilę, a następnie dodaj do powstałej pasty sól, pieprz i orzechy nerkowca. W razie potrzeby wlej więcej oliwy – tyle, by po zmiksowaniu uzyskać pesto o pożądanej konsystencji. Pesto może być nieco bardziej gęste niż tradycyjne, ponieważ później dodasz jeszcze sok z cytryny.
  2. Przy pomocy ząbkowanej obieraczki pokrój miąższ cukinii w długie nitki przypominające spaghetti (ZOBACZ). Jeśli nie dysponujesz taką obieraczką, użyj zwykłej obieraczki do warzyw, a następnie skrojone nią szerokie wstążki cukinii pokrój nożem w cienkie paski lub nitki. W ten sposób uzyskasz podobny efekt, choć taki „makaron” bardziej będzie przypominać tagliatelle niż spaghetti. Dla końcowego efektu nie ma to jednak większego znaczenia.
  3. W głębokim i szerokim rondlu rozgrzej trochę oleju i wrzuć obrane (i w razie potrzeby oczyszczone) krewetki. Dopraw pieprzem i smaż – mieszając – przez ok. 2 minuty. Następnie, dodaj do rondla cukinię i przykryj garnek pokrywką. Duś 2 minuty.
  4. Zdejmij pokrywkę, dodaj pesto (możliwe, że nie zużyjesz całego – pozostałą część możesz wykorzystać np. jako bazę dressingu do sałatki) i wlej sok z cytryny. Wymieszaj i zdejmij rondel z ognia.
  5. Dla dodatkowego efektu porcje możesz podać udekorowane jadalnymi kwiatami, np. bratkami.

Spaghetti z cukinii L_07

Spaghetti z cukinii L_10

Spaghetti z cukinii L_01

Spaghetti z cukinii L_08