• 2 cukinie (najlepiej żółta i zielona)
  • ok. 700 g surowego bobu (ok. 400 g po ugotowaniu i obraniu ze skórki)
  • dwie garście listków bazylii
  • dwie garście listków mięty
  • mała garść listków werbeny cytrynowej
  • sok z 1 cytryny
  • oliwa extra vergine
  • 2 suszone papryczki piri piri
  • sól
  • pieprz
  • kwiaty musztardowca do dekoracji (opcjonalnie)

Spaghetti z cukinii z bobem.

To jedno z moich ulubionych letnich dań. Lekkie, a jednocześnie pożywne.

Nie wymaga zbyt długiego podgrzewania – wystarczy, jeśli składniki staną się tylko nieco ciepłe. Możesz użyć również całkiem surowej cukinii – w takim przypadku wymieszaj ją z podgrzanym bobem i sosem, po czym od razu podawaj.

Lubię, gdy potrawy z bobem mają lekko kwaskowaty smak, dlatego używam soku z cytryny lub limonki oraz intensywnie cytrynowej werbeny. W razie potrzeby możesz ją zastąpić tymiankiem cytrynowym, który także świetnie pasuje zarówno do cukinii, jak i do bobu.

To danie w założeniu wegańskie i właśnie takie jest moim zdaniem najsmaczniejsze, jednak jeśli chcesz, możesz wzbogacić jego smak, dodając trochę masła.

Papryczki piri piri dodają całości pożądanej ostrości, ale nie zapominaj również o pieprzu – te warzywa bardzo go lubią.

Spaghetti z cukinii

Spaghetti z cukinii – PRZEPIS:

  1. Ugotuj bób (Jak gotować bób?), ostudź i obierz ze skórki.
  2. Dwie trzecie listków bazylii i mięty zmiksuj wraz z sokiem z cytryny, porządnym chlustem oliwy, solą i dużą szczyptą pieprzu, aż uzyskasz intensywnie zielony, gładki i dość płynny sos. W razie potrzeby dodaj więcej któregoś ze składników.
  3. Pokrój cukinie w długie, cienkie paski przypominające spaghetti. Używam do tego celu jednego z noży do mandoliny, ale możesz posłużyć się też odpowiednią obieraczką. Jeśli dysponujesz tylko zwykłą obieraczką do warzyw, użyj jej do pokrojenia cukinii w szerokie paski, a następnie pokrój je nożem na cieńsze (spaghetti). Paski nie będą może tak równe i idealne, ale na pewno równie smaczne.
  4. Na dno głębokiej patelni wlej trochę oliwy i dodaj bób. Podsmaż przez chwilę, mieszając, a następnie wlej sos i dodaj rozkruszone papryczki piri piri. Duś przez 1-2 minuty, aż całość się podgrzeje.
  5. Dodaj cukinię i dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Duś 1-2 minuty, aż cukinia się podgrzeje.
  6. Zdejmij patelnię z ognia, dodaj pozostałe porwane na mniejsze kawałki listki bazylii, mięty oraz werbeny. Wymieszaj.
  7. Porcje podawaj posypane kwiatkami musztardowca i lekko skropione oliwą lub sokiem z cytryny.

Sprawdź też:

KONKURS

Powyższy przepis przygotowałem dla magazynu kulinarnego Kuchnia, w którym od roku co miesiąc publikowane są 2 moje przepisy. Czytelnicy magazynu mogą wziąć udział w konkursie Gotuj z Kuchnią, w którym co miesiąc są do wygrania sprzęty SMEG (czajniki, roboty kuchenne, tostery, miksery, etc.).

By wziąć udział w konkursie, wystarczy ugotować potrawę według wybranego przepisu opublikowanego w danym numerze Kuchni, np. mojego autorstwa 🙂 , sfotografować danie z widocznym w kadrze magazynem i przesłać emailem na adres kuchnia@agora.pl. Szczegóły w magazynie.

Spaghetti z cukinii

Spaghetti z cukinii