Stamppot z ziemniaków, boczniaków i jarmużu.

Kuchnia holenderska jako taka nie ma szczególnie dobrej prasy, ale stamppot to z pewnością jedna z tych potraw, które zasługują na uwagę.

Lubię stamppot z kilku względów. Po pierwsze, jest cudownie bałaganiarski. Po drugie, pozwala dowolnie kształtować smak – nawet tylko za pomocą warzyw i dowolnych użytych przypraw. A po trzecie, jest banalnie prosty w przygotowaniu. W przeciwieństwie do kremowego ziemniaczanego puree, w którym każdy za wszelką cenę stara się uniknąć grudek, przygotowując stamppot ziemniaki wraz z pozostałymi składnikami rozgniata się po prostu tłuczkiem, a nawet widelcem, formując niejednolitą masę. To kwintesencja rustykalnego gotowania. Do stamppota możesz użyć ziemniaków młodych, starych lub batatów, a danie wybaczy Ci nawet, gdy nieco rozgotujesz warzywa.

Tym razem przygotowałem wersję wegańską z użyciem oliwy. Jeśli wolisz, możesz ją zastąpić ghee albo masłem. W sezonie boczniaki możesz z kolei zastąpić innymi świeżymi grzybami. Doskonale sprawdzą się tu kurki, przepyszne rydze albo brązowe pieczarki (mają pełniejszy smak od białych).

Stamppot z ziemniaków

Stamppot z ziemniaków, boczniaków i jarmużu – SKŁADNIKI na 4 porcje:

  • ok. 500 g ziemniaków
  • ok. 300 g boczniaków
  • ok. 8 gałązek jarmużu
  • łyżeczka owoców fenkułu (kopru włoskiego)
  • łyżeczka białej gorczycy w całości
  • łyżeczka kolendry w całości
  • 1 suszona papryczka piri piri
  • oliwa extra vergine
  • spory chlust bezglutenowego sosu sojowego
  • trochę soku z cytryny lub octu (np. jabłkowego lub z cydru)
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Stamppot z ziemniaków, boczniaków i jarmużu – PRZEPIS:

  1. Na suchej rozgrzanej patelni podpraż koper włoski, kolendrę oraz gorczycę. Poruszaj patelnią, by przyprawy się nie przypaliły. Gdy aromat przypraw stanie się intensywny i gorczyca zacznie strzelać przesyp zawartość patelni do moździerza.
  2. Ugotuj ziemniaki w lekko osolonej wodzie (pamiętaj, że w daniu znajdzie się jeszcze mocno słony sos sojowy).
  3. W tym czasie podsmaż na oleju boczniaki. Dodaj sos sojowy, pieprz i rozkruszoną papryczkę piri piri. Duś, aż grzyby zmiękną.
  4. Gdy ziemniaki będą miękkie, dorzuć do nich oderwane od łodyg i porwane na mniejsze kawałki listki jarmużu. Przykryj garnek i gotuj 3 minuty.
  5. Odcedź ziemniaki i jarmuż. Przełóż ziemniaki z powrotem do garnka i rozgnieć je tłuczkiem.
  6. Rozetrzyj przyprawy w moździerzu i dodaj do ziemniaków wraz z porządnym chlustem oliwy i sokiem z cytryny.
  7. Rozgnieć wszystko, dodaj grzyby i jarmuż. Ugniataj wszystko widelcem, a następnie porządnie wymieszaj łyżką, tak by wszystkie składniki dobrze się połączyły. Spróbuj i w razie potrzeby dopraw solą lub pieprzem.

Sprawdź też inne przepisy na #STAMPPOT

Stamppot z ziemniaków

Powyższy przepis przygotowałem dla magazynu Kuchnia (publikacja w nr 06/2017)