• 2 steki z halibuta
  • 100 g ryżu arborio
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • garść blanszowanych migdałów
  • garść orzechów pecan (lub orzechów włoskich)
  • garść rodzynek
  • garść suszonej żurawiny
  • 1/2 litra bulionu warzywnego
  • kieliszek białego wytrawnego wina
  • sól, pieprz

Stek z halibuta z bakaliowym risotto. To danie stanowi wariację na temat świątecznego klimatu.

Połączenie bardzo delikatnego i soczystego halibuta z oryginalnym risotto z orzechami i suszonymi owocami to świetny pomysł, nie tylko zimową porą.

PRZEPIS:

1. Steki z halibuta posyp solą i pieprzem.

2. Na głębokiej patelni rozgrzej trochę oleju, wrzucać posiekany czosnek i cebulę, i duśimy aż warzywa zmiękną.

3. Dodaj ryż i, ciągle mieszając, smaż całość kolejne kilka minut.

4. Wlej na patelnię białe wino i, mieszając, czekaj, aż odparuje, a zapach alkoholu przestanie być wyczuwalny.

5. Wlej trochę bulionu i gotuj ok. 8-10 minut, dolewając bulionu za każdym razem, gdy poprzednia porcja zostanie wchłonięta przez ryż.

6. Dodaj migdały, orzechy, rodzynki i żurawinę, i gotuj wszystko kolejne 8 minut – mieszając i dolewając bulionu w razie potrzeby.

7. W tym czasie rozgrzej patelnię grillową i smaż steki, przez około dwie minuty z każdej strony. Raz po raz warto rybę poruszyć, by nie przywarła do patelni. Halibut to ryba o bardzo delikatnym mięsie, dlatego – jeśli spędzi na patelni zbyt dużo czasu – może się rozpaść.

8. Gdy czas gotowania risotto osiągnie 18-20 minut, wyłącz gaz, dopraw je pieprzem, dodaj posiekaną natkę pietruszki wymieszaj.

9.  Na talerze wyłóż rybę, posyp pieprzem i podawaj wraz z risotto.

Smacznego!

Stek z halibuta z bakaliowym risotto 8