• 2 steki z tuńczyka (każdy po ok. 200 g)
  • 1 kg groszku w strąkach (ok. 400 g po obraniu), może być mrożony
  • 15 pomidorków koktajlowych
  • garść listków świeżej mięty
  • 2 papryczki chilli
  • 1/2 limonki lub cytryny
  • 2 garście rukwi wodnej
  • oliwa extra vergine
  • sól
  • pieprz

Stek z tuńczyka z zielonym groszkiem i miętą.

Gotując w Portugalii zawsze mam ochotę przede wszystkim na ryby, ale ograniczenia sprzętowe i niechęć do dłuższego spędzania czasu w kuchni skłaniają mnie do wyboru tych, których obróbka wymaga jak najmniej zachodu.

Tu na odsiecz zawsze przybywa niezawodny tuńczyk. Niczym inżynier Mamoń ponownie sięgnąłem więc po steki z tuńczyka (poprzedni wakacyjny przepis znajdziesz tu: Tuńczyk z puree z batata). Co więcej, w tym roku kupiłem je w Mercado da Ribeira na tym samym stoisku i od tego samego sprzedawcy, co 2 lata temu. To się nazywa wierny klient :-) Różnica? Nieco wyższa stawka za rybę, w tym roku – 15 EUR za kilogram, czyli cena wciąż piękna w relacji do jakości towaru.

 

tunczyk 3

Szukając na targu odpowiednich dodatków do tuńczyka nie mogłem przejść obojętnie obok pięknego, świeżego groszku w strąkach (była połowa kwietnia), którego napakowałem do torby jak szalony. Niewiele jest rzeczy na świecie pyszniejszych niż zielony groszek świeżo wyłuskany ze strąka. Najmniejszy i najmłodszy groszek można spokojnie jeść na surowo; mnie trafiły się również nieco większe kuleczki, dlatego groszek krótko blanszowałem tak, by zachował chrupkość, intensywnie zielony kolor, a przede wszystkim doskonały słodki smak.

Steki z tuńczyka wystarczyłoby podać po prostu z groszkiem i rukwią, ale warto pokusić się również o inne dodatki, takie jak mięta, pomidorki koktajlowe i chilli dla podostrzenia temperatury.

Sprawdź inne przepisy z serii: GOTOWANIE NA WAKACJACH

Tunczyk z groszkiem L06

PRZEPIS:

  1. Wyłuskany groszek blanszuj przez dwie minuty we wrzątku, a następnie przełóż do miski z zimną wodą.
  2. Ostudzony i dokładnie odcedzony groszek przełóż do miski, dodaj pokrojone pomidorki koktajlowe, posiekane papryczki chilli i porwane listki mięty. Wlej trochę oliwy i soku z limonki. Wymieszaj i odstaw.
  3. Oprószone solą i pieprzem steki z tuńczyka usmaż z dwóch stron na średnim ogniu, na natłuszczonej mocno rozgrzanej patelni. Steki smaż przez ok. 2-3 minuty (w zależności od grubości) z każdej strony. Mięso powinno pozostać w środku różowe.
  4. Steki podaj z sałatką z zielonego groszku i garścią rukwi wodnej lub innej zieleniny. Porcje skrop oliwą i sokiem z limonki.

Salatka z niesplikiem L_06

Tunczyk z groszkiem L07

Tunczyk z groszkiem L02