• STEKI:
  • 2-3 kalafiory (w zależności od wielkości)
  • oliwa extra vergine
  • sól
  • pieprz
  • łyżeczka gorczycy
  • zioła prowansalskie
  • SALSA:
  • ok. 500 g dojrzałych pomidorków daktylowych
  • kilka łyżeczek kaparów
  • 1 czerwona cebula
  • garść łodyżek tymianku z listkami

Pieczony kalafior i salsa z pomidorów. Steki z kalafiora.

Steki z kalafiora?

W gruncie rzeczy nie powinienem używać tu pojęcia stek, ponieważ bardzo nie lubię określania wegańskich i wegetariańskich potraw słowami wyjętymi żywcem z mięsnego świata. Faktem jest jednak, że taka forma przyrządzania kalafiora może stekowe skojarzenia przywoływać. Tak czy owak, bez względu na to, czy bardziej odpowiada Ci nazwa pieczony kalafior, czy steki z kalafiora, kalafior przygotowany według tego przepisu smakuje wybornie :-)

Dla efektu upiekłem kalafiory w trzech kolorach (biały, fioletowy i zielony), ale spokojnie możesz poprzestać na białym, który jest najbardziej zwarty i przez to świetnie nadaje się do krojenia w plastry.

Steki z kalafiora i orzeźwiająca salsa z pomidorów

Nie da się ukryć, że nie jest to najbardziej ekonomiczna forma przyrządzania kalafiora w tym sensie, że po ukrojeniu odpowiednich kawałków zostaje z niego sporo dodatkowych luźnych różyczek. Najlepiej użyć ich do przygotowania innej potrawy, np. zupy kalafiorowej z gorgonzolą lub z orzechami i rukolą albo po prostu ugotować na parze i zjeść.

Świetnym dodatkiem do pieczonego kalafiora jest orzeźwiająca i wyrazista salsa z pomidorków daktylowych. Spróbujesz – pokochasz :-) i będziesz piec kalafiory przez okrągły rok!

Pieczony kalafior i salsa z pomidorów. Steki z kalafiora.

Pieczony kalafior i salsa z pomidorów. Steki z kalafiora.

Pieczony kalafior i salsa z pomidorów. Steki z kalafiora.

Pieczony kalafior i salsa z pomidorów. Steki z kalafiora.

Pieczony kalafior i salsa z pomidorów. Steki z kalafiora. – PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
  2. Oczyszczone z liści kalafiory pokrój w plastry o grubości mniej więcej 1-1,5 cm. Im bardziej zwarty kalafior, tym więcej plastrów uzyskasz. Pozostałe części kalafiora użyj do innego dania.
  3. Wyłóż blachę papierem do pieczenia i ułóż na niej plastry kalafiora. Natłuść je oliwą i oprósz przyprawami: solą, pieprzem, rozgniecioną w moździerzu gorczycą oraz ziołami prowansalskimi.
  4. Wstaw do piekarnika na ok. 15 minut. W razie potrzeby dopiecz kalafior pod górnym grillem przez ok. 4-5 minut, aż plastry ładnie zrumienią się z obydwu stron.
  5. Przygotuj salsę – posiekaj grubo kapary oraz pomidory i przełóż do miski. Dodaj posiekaną cebulę oraz listki tymianku posiekane wraz z łodyżkami (tylko wtedy, gdy dysponujesz świeżym tymiankiem z ogrodu lub doniczki; nie wtedy, gdy łodyżki będą zdrewniałe). Wlej oliwę, dopraw pieprzem. Nie dodaję soli – kapary są wystarczająco słone. Wymieszaj.
  6. Pieczony kalafior podaj z salsą.

Bądź na bieżąco: śledź FiKa na facebooku lub instagramie!