• 3 małe żółte cukinie
  • 1 kapusta pak choi
  • 300 g bobu (waga po obraniu ze skórki)
  • 4-5 małych szalotek
  • bezglutenowy sos sojowy
  • 1/2 limonki lub cytryny
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 1/2 łyżeczki mielonej papryki chilli
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • pieprz

Stir-fry z bobu, cukinii i pak choi.

Stir frying to chińska technika kulinarna, która polega na tym, że składniki potrawy krótko smaży się w woku na mocno rozgrzanym tłuszczu, jednocześnie nieustannie je mieszając.

Stir fry to świetny sposób przyrządzania warzyw, zwłaszcza w okresie letnim, kiedy świeże warzywa są w zasięgu ręki, pozwala bowiem zachować ich chrupkość i jędrność.

Tak jak w tym przypadku, gdzie bób powinien tylko się podgrzać, a cukinia i pak choi jedynie nieco zmięknąć (co następuje bardzo szybko). Całość uzupełnia słodki smak karmelizowanych szalotek oraz słony sos sojowy i kwaśny sok z limonki. Proste, szybkie i pyszne, polecam!

Czytaj też: JAK GOTOWAĆ BÓB

Stir-fry z bobu, cukinii i pak choi

Stir-fry z bobu, cukinii i pak choi

Stir-fry z bobu, cukinii i pak choi – PRZEPIS:

  1. Ugotuj bób we wrzątku (około 3-4 minuty), odcedź, przelej zimną wodą, by zatrzymać proces gotowania i schłodzić go przed obieraniem, po czym obierz ze skórki.
  2. Posiekaj cukinie w cienkie plasterki. Posiekaj grubo pak choi, a szalotki pokrój wzdłuż na ćwiartki.
  3. Do woka wrzuć gorczycę i porządnie go rozgrzej. Gdy przyprawy zaczną strzelać i wydzielać intensywny aromat, wlej olej i wrzuć szalotki. Smaż przez chwilę, mieszając, aż zaczną się karmelizować, a następnie dodaj cukinię, chilli, kolendrę i pieprz.
  4. Smaż minutę – mieszając – po czym dodaj pak choi i bób. Smaż krótko, mieszając, a gdy kapusta zmięknie, wlej sos sojowy i jeszcze przez chwilę podsmaż.
  5. Zdejmij wok z ognia, wlej sok z limonki, spróbuj i w razie potrzeby dopraw.

Sprawdź też przepisy na inne potrawy pełne warzyw:

Stir-fry z bobu, cukinii i pak choi

Stir-fry z bobu, cukinii i pak choi