Stir-fry ze szparagami, zielonym groszkiem i pieczarkami.

Bardzo lubię dania typu stir-fry, ponieważ kiedy już poświęci się czas na przygotowanie poszczególnych składników, finalne przyrządzenie potrawy (czyli po prostu smażenie) nie zajmuje zbyt wiele czasu. Najlepiej sprawdzają się w takich przepisach produkty, które nie wymagają szczególnie długiej obróbki cieplnej, a szparagi i młody groszek doskonale spełniają te warunki.

Smaku i słodyczy świeżego zielonego groszku nie da się porównać z niczym innym. Sezon na niego trwa jednak wyjątkowo krótko, dlatego w razie potrzeby zamiast młodego groszku możesz użyć mrożonego dobrej jakości (ale nigdy z puszki!). Całość uzupełniają brązowe pieczarki oraz ryż. Wybrałem tym razem tajski czarny ryż, ale właściwie możesz użyć dowolnego. Nie przesadzam też z ilością przypraw (używam tu większych, mniej ostrych papryczek chilli), ponieważ chodzi o to, by zachować naturalny świeży smak groszku i zielonych szparagów.

Stir-fry ze szparagami

Stir-fry ze szparagami

Stir-fry ze szparagami – SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • 100 g czarnego ryżu (może być też dziki, basmati lub jaśminowy)
  • 200 g młodego groszku (waga po wyłuskaniu, może być także groszek mrożony)
  • 10 zielonych szparagów
  • 6-8 brązowych pieczarek (mogą być zwykłe)
  • 2 papryczki chilli
  • 1/2 limonki
  • garść świeżej kolendry
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Stir-fry ze szparagami – PRZEPIS:

  1. Ugotuj ryż w osolonej wodzie. Niezależnie od instrukcji na opakowaniach, tajski czarny ryż wystarczy gotować ok. 18-20 minut.
  2. Przygotuj warzywa – wyłuskaj groszek (ZOBACZ) i pokrój pieczarki w plasterki. Odłam zdrewniałe końcówki szparagów. Szparagi pokrój w plasterki na ukos, główki przekrój wzdłuż na połówki. Posiekaj chilli (jeśli chcesz – usuń pestki – ja nie usuwam) oraz łodygi kolendry.
  3. Mocno rozgrzej wok i wlej olej. Wrzuć pieczarki i smaż na dużym ogniu przez minutę, co jakiś czas mieszając. Dodaj szparagi oraz chilli i smaż, mieszając, przez kolejną minutę. Dodaj groszek oraz ryż, dopraw pieprzem i smaż jeszcze przez minutę. Sprawdź, czy warzywa odpowiednio zmiękły; szparagi i groszek powinny zachować chrupkość.
  4. Wlej sok z limonki, zestaw wok z ognia i dodaj listki kolendry. Spróbuj i w razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. Podawaj od razu.

Stir-fry ze szparagami

Stir-fry ze szparagami

Stir-fry ze szparagami