• CIASTO:
  • 300 g daktyli Medjool (waga bez pestek)
  • łyżeczka grubo mielonego pieprzu
  • ¾ szklanki mąki kokosowej
  • WYPEŁNIENIE:
  • 4 orzechy brazylijskie
  • 8 orzechów włoskich
  • mała garść pistacji
  • mała garść goji
  • mała garść miechunki

Strucla daktylowa z bakaliami – wegańska, bezglutenowa, bez pieczenia.

Strucla daktylowa to przepis inspirowany moim własnym niedawnym przepisem na surowy naleśnik z daktyli – NALEŚNIK, który wymyśliłem na okoliczność Tłustego czwartku.

Struclę zrobisz całkowicie na zimno – bez pieczenia.

Nie potrzeba tu bananów ani awokado, siemienia lnianego ani szałwii hiszpańskiej. Ciasto jest w 100% wegańskie, surowe, bezglutenowe i zdrowe. A do tego naturalnie słodkie:-) Do dzieła!

Strucla daktylowa L_08

Jedna porcja liczy ok. 200 kcal.

PRZEPIS:

  1. Daktyle Medjool wypestkuj, porwij na cząstki i wrzuć do miski.
  2. Mąkę kokosową wsyp do miski z daktylami i zagniataj składniki jak ciasto do momentu, aż daktyle „wchłoną” mąkę (zajmie to ok. 5 minut, może krócej). Obydwa składniki powinny dobrze połączyć się w jedną masę (ZOBACZ). Na tym etapie dodaj pieprz (jeśli wolisz, możesz go pominąć; możesz dodać też inne przyprawy).
  3. Ceramiczne prostokątne naczynie do zapiekania (albo np. głębszą blaszkę) wyłóż folią spożywczą, rozpłaszcz na niej masę daktylową tak, by wypełniła całą powierzchnię, ugnieć, wyrównaj i odstaw w temperaturze pokojowej na ok. 45-60 minut (ZOBACZ).
  4. Posyp masę posiekanymi orzechami i suszonymi owocami (zestaw dodatków możesz dowolnie zmieniać – ZOBACZ), wgnieć w masę, wyjmij folię z masą z naczynia i zwiń w rulon po dłuższym boku, dociskając (ZOBACZ). Jeśli wolisz, przed posypaniem ciasta z daktyli bakaliami możesz posmarować je cienką warstwą kremu czekoladowego (PRZEPIS) albo np. tahini. Dzięki temu, bakalie będą mocniej trzymać się masy daktylowej, ale z drugiej strony całość będzie liczyć więcej kalorii.
  5. Tak przygotowana masa jest dość elastyczna i miękka, dlatego przed podaniem najlepiej schłodzić ją w lodówce przez kilka godzin albo nawet przez całą noc. Ciasto możesz przechowywać w lodówce do tygodnia.

Strucla daktylowa L_07

Strucla daktylowa L_01

Strucla daktylowa L_05