• 1 duży filet z suma
  • 5 łyżeczek masła
  • kieliszek białego wytrawnego wina (ok. 150-200 ml)
  • szczypta szafranu
  • 150 g tajskiego czarnego ryżu
  • ok. 500 g dojrzałych pomidorków koktajlowych
  • 2 papryczki chilli
  • 1 większa szalotka (lub 2 małe)
  • pęczek kolendry
  • 1 cytryna
  • sól
  • pieprz
  • trochę oleju do smażenia

Sum w maśle szafranowym.

Najważniejszy w tym przepisie jest prosty szafranowy sos, w którym można łatwo usmażyć/udusić rybę. Wystarczy do tego prawdziwe wiejskie masło i wino, które zawsze świetnie komponują się rybą. Nie szaleję z ilością masła, więc w razie potrzeby możesz dodać go więcej.

Tak przyrządzoną rybę można podać z różnymi dodatkami. Bardzo dobrze sprawdzi się tajski czarny ryż z dodatkami.

Przygotowany w ten sposób ryż staje się kleisty i pod względem konsystencji przypomina risotto, choć przyrządzam go całkiem inaczej. Do ryżu dodaję składniki, które również doskonale współgrają z rybą – pomidorki koktajlowe, chilli, kolendrę i sok z cytryny.

Tym nieskomplikowanym i bezpretensjonalnym, a jednocześnie eleganckim daniem łatwo zaimponujesz gościom i rodzinie :-)

Sum w szafranie L_04

Sum w szafranie L_02

PRZEPIS:

  1. Ugotuj ryż w osolonej wodzie.
  2. W tym czasie posiekaj szalotkę, chilli i łodyżki kolendry. Pomidorki pokrój na połówki lub ćwiartki.
  3. Filet podziel na cztery części, każdą oprósz solą i pieprzem.
  4. W głębokiej patelni na łyżeczce masła i niewielkiej ilości oleju podduś szalotkę, chilli i łodyżki kolendry. Gdy składniki zaczną mięknąć, dodaj ryż i wymieszaj. Smaż przez chwilę, mieszając, a następnie wlej sok z cytryny i dodaj pomidorki koktajlowe. Duś, aż pomidorki idealnie zmiękną. Zdejmij patelnię z ognia, dodaj listki kolendry i wymieszaj.
  5. W tym czasie roztop na patelni masło (4 łyżeczki lub więcej), dodaj szafran i wlej wino. Gotuj, aż wino nieco się zredukuje i nabierze żółtej barwy.
  6. Dodaj na patelnię kawałki suma i smaż przez ok. 3 minuty, a następnie obróć i smaż jeszcze ok. 2 minut. W razie potrzeby polewaj rybę sosem z patelni. Gotowa ryba powinna nabrać intensywnie żółtej barwy i pozostać soczysta.
  7. Wyłóż rybę (2 kawałki) na porcję ryżu i polej pozostałym sosem z patelni. Podawaj od razu.

Sum w szafranie L_05

Sum w szafranie L_01

Sum w szafranie L_06