• 1 wędzony sum
  • 10 zielonych szparagów
  • kilka rzodkiewek
  • 2 garście różnych kiełków (tu: z pora i buraka)
  • 3 łyżeczki dobrej musztardy (tu: gruszkowa)
  • oliwa extra vergine
  • ocet jabłkowy
  • trochę listków świeżej mięty

Wędzony sum, zielone szparagi, rzodkiewka, kiełki.

To proste i lekkie danie z wędzonej ryby. Użyłem suma, którego mięso od strony skóry ma piękną, czerwoną barwę, ale możesz również użyć innej ryby o dość zwartym mięsie, np. najpopularniejszej makreli.

Nie przegotuj szparagów – muszą pozostać chrupkie i jędrne.

Pikantne i ładnie wyglądające kiełki w różnych kolorach oraz rzodkiewka stanowią idealne uzupełnienie całości. Do tego najprostszy sos z musztardy i gotowe.

Sum i szparagi L_04

Sum i szparagi L_09

PRZEPIS:

  1. Odłam zdrewniałe końcówki szparagów. Zagotuj wodę w płaskim garnku lub rondlu i gotuj szparagi przez 3 minuty, po czym przełóż je do miski z zimną wodą.
  2. Szparagi pokrój na połowy a następnie wzdłuż na ćwiartki lub w cieńsze paski (w zależności od grubości).
  3. Oddziel od skóry i kręgosłupa dwa ładne kawałki suma.
  4. Przygotuj sos – wymieszaj musztardę, oliwę oraz ocet, aż składniki idealnie się połączą – gotowy sos powinien być gładki i na tyle rzadki, by swobodnie spływał z łyżeczki. Sos powinien być ostry – w razie potrzeby dopraw go wedle uznania.
  5. Rybę podaj z porcją szparagów, świeżą rzodkiewką pokrojoną w cienkie plasterki, kiełkami, miętą i sosem musztardowym.

PS. W razie potrzeby wędzonego suma możesz zastąpić makrelą.

Sum i szparagi L_14

Sum i szparagi L_06

Sum i szparagi L_10

Sum i szparagi L_03