• 10 dużych podłużnych szalotek
  • ok. 15-20 g twardego dobrego sera
  • 2-3 gałązki świeżego rozmarynu
  • trochę listków świeżego oregano lub tymianku
  • sól, pieprz
  • oliwa extra vergine

Szalotki zapiekane z rozmarynem i serem.

Łagodne, słodkie szalotki zapiekane z ziołami i odrobiną sera.

To prosta i pyszna (pod warunkiem, że lubisz cebulę) przekąska albo np. dodatek do ryby lub białego mięsa. W tym przepisie najlepiej sprawdzają się duże, podłużne szalotki (ZOBACZ), które są wręcz stworzone do zapiekania.

Po spędzeniu odpowiedniego czasu w piekarniku miękną, stają się delikatne i słodkie niczym jabłko. Aromatyczne oregano i rozmaryn dopełniają całości.

Możesz użyć dowolnego sera, ale nie przesadzaj z jego ilością, zwłaszcza jeśli ma to być dodatek do innego dania. Potrawa będzie ładniej wyglądać, jeśli cebula nie zostanie całkowicie przykryta serem.

Szalotki L_ 04

PRZEPIS:

1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni. Natłuść oliwą naczynie do zapiekania.

2. Szalotki przekrój na pół, usuń końcówki, obierz cebulki ze skórek i ewentualnie pierwszej, brzydszej warstwy. Ułóż szalotki ciasno w naczyniu do zapiekania.

3. Gotowe szalotki oprósz solą i pieprzem, posyp listkami oregano i posiekanymi listkami rozmarynu (ZOBACZ).

4. Całość posyp świeżo startym dobrym serem. Sera nie potrzeba dużo – nie chodzi o to, by ser całkowicie pokrył cebule.

5. Skrop szalotki oliwą i wstaw do piekarnika na ok. 25 minut lub dłużej – piecz do momentu, aż ser ładnie się zrumieni, a cebule zmiękną i nabiorą słodyczy.

Smacznego!

Szalotki L_ 06

Szalotki L_ 01