• ok. 100 g dobrego twardego sera (tu: estoński ser z orzechami)
  • 1 awokado
  • 12 zielonych szparagów
  • kilka rzodkiewek
  • garść listków świeżej kolendry
  • trochę soku z cytryny
  • oliwa extra vergine
  • pieprz

Szparagi, awokado, ser i rzodkiewki.

Prosta sezonowa sałatka z kilku składników. Dodałem do niej estoński ser, przywieziony z Tallina. Twardy, dojrzewający, bardzo smaczny i pełen orzechów włoskich. Ser jest mocno słony, dlatego w tym przepisie nie używam więcej soli.

Możesz użyć dowolnego twardego sera dobrej jakości, a w wersji wegańskiej ser po prostu pomiń.

Jeśli wolisz, możesz dodać do sałatki także surowe zielone szparagi – w każdym przypadku grubsze sztuki pokrój w paski, a cienkie w ćwiartki. Surowe szparagi warto też krótko (przez kilka minut) zamarynować w soku z cytryny.

Rzodkiewki możesz zastąpić (lub uzupełnić) pomidorkami koktajlowymi, a kolendrę – bazylią, miętą lub nawet pietruszką.

PRZEPIS:

  1. Odłam zdrewniałe końcówki szparagów. Ugotuj szparagi (3 minuty) i przełóż do miski z zimną wodą i lodem (albo przynajmniej z zimną wodą).
  2. Szparagi pokrój wzdłuż na ćwiartki i przełóż do miski. Dodaj rzodkiewki pokrojone w cienkie plasterki (najlepiej przy użyciu mandoliny) oraz kolendrę. Dopraw pieprzem, wlej trochę soku z cytryny (zostaw część soku na później) i oliwę.
  3. Ser pokrój w plasterki i rozłóż na dużym talerzu. Wymieszaj sałatkę (najlepiej dłońmi) i wyłóż na środek talerza.
  4. Przekrój awokado na pół, usuń pestkę i łyżką oddziel miąższ od skórki. Pokrój awokado wzdłuż na plasterki i rozłóż na talerzu. Skrop awokado sokiem z cytryny i oprósz pieprzem. Podawaj od razu.