• 4 średnie bataty
  • ok. 1 kg zielonych szparagów
  • sporo listków świeżego oregano
  • sporo listków świeżego tymianku
  • sporo listków świeżej mięty
  • sól
  • pieprz
  • łyżeczka owoców fenkułu (koper włoski)
  • łyżeczka kminu rzymskiego
  • 2 łyżeczki kminku
  • łyżeczka łagodnego pimentonu (wędzona papryka)
  • oliwa extra vergine
  • olej do smażenia

Szparagi smażone z batatami.

To klasyczny przykład szybkiego warzywnego jednogarnkowca. Przyrządzam takie przez cały rok.

Zestawienie bazuje na kontraście: z jednej strony słodkie i miękkie bataty, z drugiej natomiast sprężyste, chrupkie i soczyste zielone szparagi, które pod wpływem smażenia również nabierają nieco słodyczy.

Smaki dodatkowo podkreślają świeże zioła, zwłaszcza moje ulubione, wyraziste oregano i tymianek oraz przyprawy, w tym niezastąpione kminek i pimenton.

PRZEPIS:

  1. Bataty obierz ze skóry i pokrój w niewielką kostkę.
  2. W dużym głębokim rondlu rozgrzej trochę oleju i wrzuć bataty. Dodaj przyprawy i wymieszaj. Przykryj rondel i duś ok. 10-15 minut (lub dłużej w razie potrzeby), aż bataty zaczną mięknąć.
  3. Odłam zdrewniałe końcówki szparagów. Szparagi posiekaj na kawałki i dodaj je do batatów.
  4. Wymieszaj i duś ok. 3 minut. Bataty powinny być miękkie, ale nie powinny się rozpadać, s szparagi powinny zachować sprężystość i pozostać lekko twardawe (czytaj też: Jak gotować szparagi?).
  5. Zdejmij rondel z ognia i dodaj świeże zioła. Wymieszaj i od razu podawaj. Porcje skrop oliwą.

Sprawdź też: INNE PRZEPISY ZE SZPARAGAMI