Szparagi z czarną ciecierzycą.

Zielone szparagi świetnie smakują krótko smażone; w pełni zachowują wówczas chrupkość i soczystość. Wystarczy dodać do nich tylko kilka składników i pyszny posiłek gotowy.

Czarna ciecierzyca wygląda bardziej interesująco niż klasyczna biała (której również można użyć w tej potrawie), choć ma nieco grubszą skórkę. Przygotowanie suchej ciecierzycy zajmuje trochę więcej czasu, warto jednak zadać sobie trud, ponieważ tak przyrządzona jest nieporównanie smaczniejsza od puszkowanej. Ciecierzycę można ugotować dzień lub dwa dni wcześniej i przechować w lodówce. Warto też ugotować od razu większą porcję, a nadprogramową ilość wykorzystać do przyrządzenia na przykład hummusu.

Podsmażone prosciutto nadaje daniu wyjątkowy, esencjonalny smak, ale szparagi z ciecierzycą będą równie smaczne także bez dodatku szynki (czyli w wersji wegańskiej).

Szparagi z czarna ciecierzyca

Szparagi z czarną ciecierzycą – SKŁADNIKI na 4 porcje:

  • 150 g suchej czarnej ciecierzycy
  • pół dużego pęczka świeżej kolendry
  • ok. 250-300 g zielonych szparagów
  • ok. 400 g pomidorków koktajlowych
  • pół łyżeczki czarnej gorczycy
  • pół łyżeczki białej gorczycy
  • pół łyżeczki nasion kolendry
  • pół łyżeczki owoców fenkułu (kopru włoskiego)
  • pół łyżeczki kminu rzymskiego
  • oliwa extra vergine
  • 100 g prosciutto (szynki parmeńskiej)
  • sól
  • pieprz

Szparagi z czarną ciecierzycą – PRZEPIS:

  1. Zalej ciecierzycę wodą i odstaw do namoczenia na co najmniej 12 godzin.
  2. Odcedź ciecierzycę, przełóż do garnka i zalej porcją świeżej wody. Gotuj ok. 1,5 godziny lub nieco dłużej – do momentu, aż ciecierzycę będzie można rozgnieść w palcach.
  3. Posiekaj łodyżki kolendry (listki odłóż).
  4. Odłam zdrewniałe końcówki szparagów i pokrój szparagi na kawałki (po ok. 1,5 cm).
  5. Małe pomidorki koktajlowe przekrój na pół, większe – na ćwiartki.
  6. Na suchej patelni podpraż przyprawy (gorczycę, kolendrę, fenkuł i kmin). Przełóż przyprawy do moździerza i rozetrzyj.
  7. Do dużej głębokiej patelni wlej trochę oliwy, podgrzej i wrzuć porwane na kawałki prosciutto. Smaż, aż wytopi się większość tłuszczu, po czym zdejmij szynkę z patelni.
  8. Na patelnię wrzuć łodyżki kolendry oraz szparagi. Smaż przez minutę, mieszając. Dodaj ciecierzycę i smaż, co pewien czas mieszając, przez kolejne dwie minuty.
  9. Wlej na patelnię odrobinę wody, dodaj szynkę, pomidorki koktajlowe, sól i sporą szczyptę pieprzu.
  10. Dodaj na patelnię przyprawy roztarte wcześniej w moździerzu.
  11. Smaż wszystko krótko, aż pomidorki zmiękną.
  12. Zdejmij patelnię z ognia, dodaj listki kolendry, zamieszaj i podawaj.

Szparagi z czarna ciecierzyca