Zielone szparagi z czarnuszką.

To przepis tak prosty, że trochę trudno mi uwierzyć, że publikuję go na blogu :-) Choć przecież z drugiej strony od początku istnienia FiKa (5 lat!) z uporem godnym lepszej sprawy przekonuję, że w prostocie siła. Tym bardziej, że dobrze przyrządzone świeże szparagi smakują tak znakomicie, że nie potrzebują szczególnie wyrafinowanych dodatkowych zabiegów.

Szparagi podaję ze znakomitym olejem z gorczycy o ostrym, wyrazistym smaku (mój zachwyt nad tym olejem z każdym dniem się umacnia), dodaję trochę ziół, czarnuszkę i gotowe.

Ugotuj szparagi, weź talerz, kieliszek wina (muscadet, chardonnay, chablis – co tam masz, byle nie carlo rossi! ;-)), wyjdź do ogrodu albo na balkon, wznieś toast ku słońcu i ciesz się tym wszystkim, bo intuicja FiKa przewiduje, że zima wróci już we wrześniu :P

Szparagi z czarnuszką – SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • dowolna ilość zielonych szparagów (im więcej tym lepiej, u mnie zwykle 1-1,5 kg na 2 osoby)
  • czarnuszka
  • olej z gorczycy (lub oliwa extra vergine)
  • trochę listków świeżego oregano
  • trochę listków świeżej mięty

Szparagi z czarnuszką – PRZEPIS:

  1. W dużym, płaskim rondlu ugotuj szparagi (ok. 3 minuty). Jeżeli szparagów w rondlu jest dużo, przykryj go pokrywką (część ugotuje się wtedy na parze).
  2. Przełóż szparagi na duży talerz lub półmisek i skrop olejem z gorczycy.
  3. Posyp szparagi czarnuszką i ziołami.
  4. Nie zapomnij o winie :-)

Sprawdź też: INNE PRZEPISY ZE SZPARAGAMI

Szparagi z czarnuszką

Szparagi z czarnuszką

cdn.