• 10-12 zielonych szparag贸w
  • 1 cienki por
  • 2 jajka
  • ma艂a gar艣膰 listk贸w 艣wie偶ego oregano (mo偶e by膰 r贸wnie偶 艣wie偶y tymianek)
  • 40 g niepasteryzowanego kawioru z jesiotra syberyjskiego* (tu: 4 puszki po 10 g)
  • bottarga
  • olej z gorczycy (lub oliwa extra vergine)

Szparagi z jajkiem i kawiorem.

Sezon szparagowy w pe艂ni, wi臋c moje ulubione szparagi raz jeszcze 馃檪

Klasyczne po艂膮czenie, czyli jajka i zielone szparagi, uzupe艂nione 艣wie偶ym kawiorem z jesiotra syberyjskiego.

Wyrazisto艣ci – bez przyt艂umiania naturalnego smaku kawioru – dodaje sa艂atce (przystawce)聽olej z gorczycy oraz 艣wie偶o starta bottarga, kt贸ra dodatkowo podkre艣la rybny charakter dania.

Sprawd藕 inne przepisy聽ze szparagami.

PRZEPIS:

  1. Ugotuj jajka na twardo (ok. 7 minut).
  2. Od艂am zdrewnia艂e ko艅c贸wki szparag贸w.
  3. Pora podziel na dwa kawa艂ki mniej wi臋cej d艂ugo艣ci szparag贸w i przekr贸j je wzd艂u偶 na po艂owy, uzyskuj膮c w ten spos贸b cztery kawa艂ki.
  4. Pora i szparagi usma偶 na mocno rozgrzanej patelni grillowej.
  5. U艂贸偶 szparagi i por na talerzach. Obierz jajka ze skorupki i posiekaj. Rozsyp jajka na talerzach.
  6. Dodaj 艣wie偶e listki oregano i skrop sa艂atk臋 olejem z gorczycy.
  7. Dodaj kawior i opr贸sz szparagi 艣wie偶o start膮 bottarg膮.

*艢wie偶y niepasteryzowany kawior z jesiotra syberyjskiego z farm organicznych w Lombardii (Cremona) w艂oskiej marki Adamas