• 10-12 zielonych szparagów
  • 1 cienki por
  • 2 jajka
  • mała garść listków świeżego oregano (może być również świeży tymianek)
  • 40 g niepasteryzowanego kawioru z jesiotra syberyjskiego* (tu: 4 puszki po 10 g)
  • bottarga
  • olej z gorczycy (lub oliwa extra vergine)

Szparagi z jajkiem i kawiorem.

Sezon szparagowy w pełni, więc moje ulubione szparagi raz jeszcze :-)

Klasyczne połączenie, czyli jajka i zielone szparagi, uzupełnione świeżym kawiorem z jesiotra syberyjskiego.

Wyrazistości – bez przytłumiania naturalnego smaku kawioru – dodaje sałatce (przystawce) olej z gorczycy oraz świeżo starta bottarga, która dodatkowo podkreśla rybny charakter dania.

Sprawdź inne przepisy ze szparagami.

PRZEPIS:

  1. Ugotuj jajka na twardo (ok. 7 minut).
  2. Odłam zdrewniałe końcówki szparagów.
  3. Pora podziel na dwa kawałki mniej więcej długości szparagów i przekrój je wzdłuż na połowy, uzyskując w ten sposób cztery kawałki.
  4. Pora i szparagi usmaż na mocno rozgrzanej patelni grillowej.
  5. Ułóż szparagi i por na talerzach. Obierz jajka ze skorupki i posiekaj. Rozsyp jajka na talerzach.
  6. Dodaj świeże listki oregano i skrop sałatkę olejem z gorczycy.
  7. Dodaj kawior i oprósz szparagi świeżo startą bottargą.

*Świeży niepasteryzowany kawior z jesiotra syberyjskiego z farm organicznych w Lombardii (Cremona) włoskiej marki Adamas