Szwedzkie kokosanki wg klasycznej receptury. Kokostoppar na maśle i całych jajkach.

Klasyczne szwedzkie kokosanki to ciastka kokosowe przygotowywane na maśle i całych jajkach. Ten ostatni składnik najmocniej odróżnia je od typowych kokosanek na bazie ubitych białek jaj, wiórków kokosowych i cukru.

Cechą charakterystyczną szwedzkich kokosanek jest również ich kształt. Formowane są nie w kulki lub placki (jak większość kokosowych ciastek), ale w ładne stożki przypominające górskie wierzchołki.

Skandynawskie kokosanki często aromatyzowane są skórką z cytryny lub limonki. Cytrusowe nuty bardzo fajnie przełamują smak kokosa i dodają kokosankom oryginalności. W miarę możliwości nie rezygnuj z tego składnika :-)

Z podanych proporcji uzyskasz ok. 25-30 sztuk, w zależności od wielkości formowanych stożków. Standardowo, z masy kokosowej formuję małe zgrabne stożki, ale jeden uformowałem większy – na wzór dużych, przysadzistych kokosanek (wielkości 3 małych sztuk) podawanych w Folk-A-Rock w Malmö. Duże ciacho spiekło się trochę bardziej, ale to nic – równie rumiane kokosanki można spotkać w cukierniczych witrynach sklepów spożywczych i kawiarni zarówno w Kopenhadze, jak i w Malmo :-)

Szwedzkie kokosanki

Szwedzkie kokosanki

Szwedzkie kokosanki – SKŁADNIKI:

  • 300 g wiórków kokosowych (polecam kupować na wagę na targu – takie są białe i świeże)
  • 3 jajka (zerówki)
  • 75 g masła klarowanego
  • 80 g fruktozy (może być też cukier puder, ale pamiętaj, że fruktoza jest słodsza niż cukier)
  • 2 łyżeczki świeżo startej skórki z cytryny lub limonki (niewoskowanej)

Szwedzkie kokosanki – PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 175 stopni.
  2. W małym rondlu roztop masło.
  3. Przelej masło do miski i dodaj fruktozę (lub cukier puder). Wymieszaj rózgą.
  4. Dodaj jajka (nieubite) i po każdym kolejnym jajku wymieszaj masę.
  5. Dodaj wiórki kokosowe i startą skórkę z cytryny. Wymieszaj dokładnie.
  6. Odstaw na 10-20 minut.
  7. Kokosową masę formuj w dłoniach w stożki i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kokosanki możesz układać blisko siebie – nie zwiększą objętości. Formowanie stożków mniej wprawionym ludzikom może z początku sprawiać trudności, ale praktyka czyni mistrza. A cierpliwość i spokój gwarantują sukces ? Gdyby jednak cierpliwości Ci zabrakło, możesz uformować kokosanki w tradycyjne kulki.
  8. Piecz 12 minut – 6 minut z grzaniem góra-dół na środkowym poziomie, po czym 6 minut tylko od góry.
  9. Duże kokosanki – takie jak jedna widoczna na zdjęciach poniżej – można piec 7 minut z grzaniem góra-dół na obniżonym poziomie (-1 względem środkowego), po czym 7 minut tylko od góry.
  10. Z uwagi na kształt kokosanek, wierzchołki spiekają się szybciej i mocniej. Tak ma być. By zabezpieczyć kokosanki przed nadmiernym przypieczeniem, w połowie czasu pieczenia najlepiej obniżyć poziom blachy w piekarniku. Upieczone kokosanki odstaw do ostygnięcia (na blasze).

Szwedzkie kokosanki

Szwedzkie kokosanki

Szwedzkie kokosanki