• 6 kurzych jaj (albo 2 gęsie)
  • porządna garść listków bazylii
  • sól, pieprz
  • ok. 100-150 g domowego sera z botargą
  • trochę masła

Pyszny błyskawiczny omlet z bazylią i dodatkiem sera własnej, domowej roboty.

Rodzajów omletów i sposobów ich przyrządzania są dziesiątki, jeśli nie setki. Przyznam szczerze, że nie jestem fanem „smażonych” w kilkanaście sekund obiektów, trzęsących się jak osika, które w ogóle nie trzymają formy, rozpadają się w jajeczne gluty i w gruncie rzeczy niewiele różnią się przez to od zgrupowanej na jednym końcu patelni jajecznicy, przez niektórych zwane omletami.

Nie potępiam rzecz jasna zwolenników takiej właśnie wersji omletu, ale ja zdecydowanie wolę, gdy omlet z wierzchu jest podsmażony, w środku natomiast tylko delikatnie płynący. Dobrze jest wzbogacić go dodatkowym składnikiem, a do moich ulubionych należy ser.

W tym przypadku wykorzystałem bardzo prosty w wykonaniu domowej roboty ser z botargą (PRZECZYTAJ PRZEPIS), ale jeśli wolisz, możesz użyć sera ze sklepu.

Na potrzeby tego serwisu przygotowałem omlety z dwóch rodzajów jajek – po to, by pokazać różnicę w grubości czy kolorze (w smaku póki co się nie da…;-)

Omlet z kurzych jaj (ekologiczne z wolnego wybiegu) – widoczny poniżej na talerzu w kwiatki – ma trochę intensywniejszy kolor i jest nieco grubszy. Na białym talerzu jest omlet z jaja gęsiego. Ten z kolei jest nieco cieńszy, ponieważ trzy duże jaja kurze dają odrobinę więcej masy jajecznej niż jedno gęsie, aczkolwiek zazwyczaj właśnie taki przelicznik stosuję przy innych potrawach (w praktyce wszystko zależy od rozmiaru jaja gęsiego, a te bywają różne).

Omlet z domowym serem L_03

Omlet z domowym serem L_05

PRZEPIS:

1. Roztrzep w misce trzy jajka, dopraw solą i pieprzem, po czym dodaj pół garści posiekanej bazylii. Wymieszaj.

2. Na patelni roztop trochę masła i wlej jajka.

3. Smaż na małym ogniu przez chwilę, do momentu aż spód się zetnie, po czym rozsyp po omlecie pokruszony ser.

4. Gdy wierzch omletu zacznie się ścinać, przy pomocy łopatki zwiń go dwa razy. Podsmaż jeszcze przez kilkanaście sekund i przełóż na talerz.

5. Posyp całość niewielką ilością sera.

6. W ten sam sposób przygotuj drugi omlet.

Smacznego!