Tatar z migdałów.

W ostatnim czasie trzykrotnie miałem okazję delektować się smakiem mięsnego tatara doskonałego. Z cielęciny znakomitej jakości. Każdy był made in Italy, z certyfikatem slow food. Każdy podano mi w Piemoncie i wszystkie były najlepszymi tatarami, jakie dotąd jadłem w życiu. O każdym z nich od przeszło dwóch miesięcy planuję napisać coś więcej (czyt. zrecenzować lokale, które je serwują), ale póki co czas nie jest po mojej stronie. Dziś jednak nie o tym. Dziś będzie o tatarze, ale całkiem innym. Mam dla Was przepis na tatar z… migdałów.

Tatar z migdałów to nietuzinkowa przystawka, której głównym składnikiem są blanszowane migdały. Z klasycznym tatarem łączy go właściwie tylko forma podania, ale skojarzenie nasuwa się samo, dlatego tak go nazywam.

W razie potrzeby migdały możesz zastąpić na przykład prażonymi orzechami laskowymi pozbawionymi skórek lub ewentualnie nerkowcami.

Do tatara najlepiej użyć masła. Można zastąpić je – teoretycznie –  nierafinowanym olejem kokosowym, jednak moim zdaniem w tym przypadku smak prawdziwego masła najlepiej dopełnia całość.

Przystawkę wieńczą dwa rodzaje kawioru: z oliwy oraz z balsamico. Nie są to może składniki dostępne w każdym sklepie spożywczym, ale z pewnością warto rozejrzeć się za nimi choćby podczas podróży. Tego rodzaju dodatki nie tylko są idealne do dekorowania małych danek, ale też świetnie smakują.

Tatar z migdałów

Tatar z migdałów – SKŁADNIKI na 2 porcje:

Tatar z migdałów – PRZEPIS:

  1. Zblanszuj migdały: zalej wrzątkiem, odstaw na pięć minut i usuń skórki. Możesz również użyć migdałów już blanszowanych.
  2. Migdały zmiksuj pulsacyjnie w blenderze na dość drobne kawałki. Przełóż do miski.
  3. Na patelni rozpuść łyżkę masła. Dodaj przyprawy.
  4. Przelej masło wraz z przyprawami do rozdrobnionych migdałów. Dokładnie wymieszaj.
  5. Przy pomocy ausztachera uformuj na talerzach porcje tatara z migdałów. Dociśnij migdały w foremce, wyrównaj powierzchnię, po czym usuń ausztacher.
  6. Talerze z porcjami tatara z migdałów wstaw na kwadrans do lodówki.
  7. Przygotuj porcje do podania: na każdym talerzu ułóż kiełki i dowolne kwiaty jadalne. Na wierzchu porcji tatara ułóż po jednej łyżeczce kawioru z oliwy i kawioru z balsamico.

Tatar z migdałów

Tatar z migdałów

Tatar z migdałów