• 3 jajka
  • 3 łyżki mąki jaglanej (albo np. ryżowej)
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 250 g ricotty
  • 1 łyżeczka sproszkowanej wanilii (lub wanilia z jednej laski)
  • ok. 25 ml tequili lub rumu (może być też whisky)
  • trochę wody (albo mleka)
  • sól
  • nierafinowany organiczny olej kokosowy (albo masło) do smażenia
  • 4 łyżeczki miodu
  • wiórki kokosowe

Topfenschmarrn czyli inna wersja klasycznego omletu cesarskiego – z dodatkiem sera.

Omlet cesarski w wersji z serem przygotowuje się generalnie prawie tak samo, jak kaiserschmarrn, którego kilka wariantów prezentowałem wcześniej na blogu (PRZEPISY).

Różnica polega na tym, że tu do omletu dodaje się alkohol – najczęściej rum, ale dobrze sprawdza się również tequila (której użyłem tym razem), whisky, brandy, a nawet porto.

Zwykle do masy na omlet dodaje się twaróg z dodatkiem śmietany, ale ricotta nadaje omletowi gładszą i bardziej kremową konsystencję, dlatego w takim wydaniu lubię go najbardziej. 

Dzięki dodatkowi sera omlet jest bardziej konkretny niż zwykły kaiser. Pamiętaj również, że omlet przyrządzony wg mojego przepisu nie ma słodkiego smaku – gotowy omlet lekko dosładzam tylko miodem. Jeśli wolisz, by był wyraźnie słodki, możesz dodać do ciasta trochę cukru (najlepiej kokosowego) albo innego ulubionego słodzidła (fruktoza, stewia, erytrol, etc.).

Topfenschmarrn L_01

Topfenschmarrn L_08

Topfenschmarrn z ricottą – PRZEPIS:

  1. Oddziel żółtka od białek.
  2. Żółtka wymieszaj z serem, mąką, skrobią, wanilią i niewielką ilością wody, tak by powstało gładkie i dość gęste ciasto. Dodaj alkohol, wymieszaj i odstaw.
  3. Białka wraz ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę, a następnie dodaj ją do ciasta. Całość delikatnie wymieszaj silikonową łopatką.
  4. Smaż omlet na rozgrzanej patelni (na maśle albo na nierafinowanym oleju kokosowym) pod przykryciem, aż spód się zrumieni (ok. 4 minuty). Omlet powinien być złocisty – najlepiej podhacz go łopatką i sprawdź, czy osiągnął odpowiedni kolor.
  5. Podziel omlet łopatką na patelni na mniejsze kawałki i przewróć je na drugą stronę.
  6. Nie przejmuj się początkowym bałaganem na patelni – omlet szybko zetnie się w ładne kawałki i zrumieni z drugiej strony. Możesz również odwrócić omlet na drugą stronę w bardziej tradycyjny sposób – zsuń go na duży talerz, przykryj patelnią i obróć. Następnie smaż przez ok. 3 minuty, po czym podziel go łopatką na mniejsze kawałki.
  7. Porcje omletu polej miodem i posyp odrobiną wiórków kokosowych.

Topfenschmarrn L_02

Topfenschmarrn L_06