• SKŁADNIKI NA 6 KANAPEK:
  • mała chałka
  • 1/2 ricotty (ok. 125 g)
  • ok. 200 g jagód lub borówek
  • 2 jajka
  • mleko (może być roślinne)

Tosty francuskie z jagodami.

Tosty francuskie z jagodami i ricottą

Tosty francuskie przygotowane przez rodowitą francuską gospodynię zjadłem po raz pierwszy chyba w 2008 roku w Dolinie Loary. Beatrice wynajmowała nam wówczas mieszkanie na czas Hellfestu (było to kilka lat przed tym, kiedy na dobre zainstalowaliśmy się nieopodal, u Gillesa, w jego pięknym domu pośród winnic), a kuchnia stanowiła jej centrum wszechświata.

Beatrice codziennie podawała nam piękne (niezwykle dbała o odpowiednią oprawę i dekorację stołu, aż żal, że nie miałem wówczas konta na Instagramie :P ) i oczywiście słodkie śniadania, a jednym z nich były pyszne klasyczne francuskie tosty. Trzeba dodać, że w jej wykonaniu z definicji małe petit dejeuner wcale nie było takie petit (!). Stan najedzenia trwał co najmniej do 17:00 ;-)

Wyjeżdżając, nie mogłem nie zapytać o przepis :-) Tak oto, przez kilka dobrych lat, pain perdu czyli francuskie tosty – od czasu do czasu, a szczególnie zimą – pojawiały się na naszym weekendowym śniadaniowym stole.

Wersja z jagodami i ricottą (lub innym delikatnym kremowym twarożkiem) to chyba moja ulubiona, choć smażyłem je również z truskawkami, malinami, porzeczkami czy nawet wiśniami w syropie, robionymi przez moją mamę.

Dodatek ricotty sprawia, że kromki chleba idealnie się sklejają. Nie ma żadnego ryzyka, że tosty rozpadną się podczas namaczania w jajku albo w trakcie smażenia na patelni.

Zimą używam do tostów francuskich owoców, które mrożę latem. Najlepiej sprawdzają się jagody, borówki, maliny, porzeczki… W sezonie na owoce użyj oczywiście świeżych – takie są najsmaczniejsze. A w braku owoców mrożonych zastąp je np. domową konfiturą jagodową lub malinową albo powidłami śliwkowymi (mam to szczęście, że dostaję je od mamy, którejś z ciotek albo od teścia).

Tosty francuskie z jagodami – PRZEPIS

  1. W misce wymieszaj ricottę z jagodami, podobnie jak w przepisie na pastę z jagód i ricotty.
  2. Pokrój chałkę na kromki. Nałóż porcję jagodowej ricotty na kromkę i przykryj ją drugą kromką, tworząc kanapkę.
  3. Na dwóch talerzach rozbij po jednym jajku. Rozbełtaj jajka, dodaj trochę mleka i wymieszaj.
  4. Dokładnie obtocz kanapki w jajku z mlekiem (po trzy na talerzu) – zaczekaj chwilę, aż kanapki nasiąkną jajkiem z jednej strony, odwróć i znów zaczekaj chwilę.
  5. Usmaż kromki na maśle, aż będą rumiane z obydwu stron.
  6. Gotowe tosty możesz dodatkowo udekorować jagodami i ewentualnie polać miodem.

Do zobaczenia na facebooku lub instagramie.

 

Tosty francuskie z jagodami

PAIN PERDU Z BANANAMI

PAIN PERDU Z TRUSKAWKAMI

PAIN PERDU Z MIODEM I MALINAMI

PAIN PERDU Z BABKI PANDORO

Tosty francuskie z jagodami