• ok. 500 g tłustego twarogu
  • ok. 300 g malin (mogą być mrożone)
  • 1 płaska łyżeczka cukru kokosowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • szczypta cynamonu
  • szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej

Twaróg zapiekany z malinami – na śniadanie lub na deser.

W Hiszpanii nawet twaróg może mieć status DOP :-) Taki właśnie jest ser widoczny na zdjęciu poniżej, którego używam w tym przepisie. Niby zwykły twaróg, ale naprawdę doskonały, taki jak najlepsze polskie wiejskie twarogi, których próżno szukać w sklepach.

Jedną sztukę zjedliśmy w Madrycie, drugą – zapakowaną próżniowo na Mercado de San Miguel – przywieźliśmy do domu (cena – ok. 12 EUR za sztukę).

Madrycki twaróg jest tłusty, a wyróżnia go charakterystyczna grzybowa forma. Jedzony w postaci świeżej jest bardzo smaczny, choć nieco muli, w związku z czym wymaga sporo kawy albo wina, np. Verdejo (czym chata bogata).

Dodatkowy blask zyskuje w wydaniu na ciepło, kiedy jego struktura staje się delikatniejsza i zdecydowanie bardziej puszysta. W braku takiego twarogu spokojnie możesz użyć wiejskiego tłustego twarogu najlepszej jakości.

Proste, idealne do sera dodatki to maliny i odrobina cukru kokosowego, który karmelizuje się na wierzchu twarogu. W razie potrzeby maliny możesz zastąpić jagodami, czereśniami, morelami, brzoskwiniami, etc. Polecam!

Twarog z malinami L_01

St. Andre

PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni.
  2. Pośrodku naczynia do zapiekania ułóż ser, a wokół niego rozsyp maliny (jeśli używasz mrożonych owoców – dodaj rozmrożone) – ZOBACZ.
  3. Skrop maliny miodem, a wierzch sera posyp cukrem kokosowym. Dodaj cynamon i gałkę muszkatołową.
  4. Piecz przez ok. 15 minut. Podawaj od razu.

Twarog z malinami L_02

Twarog z malinami L_08

Twarog z malinami L_04