• ok. 500 g bobu
  • ok. 500 g zielonego groszku (może być mrożony)
  • 4 duże lub 8 małych karczochów
  • 10 plasterków prosciutto
  • 1 łyżka świeżego majeranku (lub tymianku)
  • 2 łyżki świeżej mięty
  • sól
  • pieprz
  • oliwa extra vergine
  • olej do smażenia

Vignole, czyli bób i zielony groszek duszone z karczochami i prosciutto. Świetna rzecz!

Tego rodzaju potrawy przyrządzam od lat (choćby klasyczny francuski groszek duszony z sałatą albo zielony groszek z prosciutto). Pewnie dlatego właśnie ten przepis, wypatrzony przeze mnie we wspomnianym tu jakiś czas temu The Masters at Home (to zbiór przepisów 33 światowej sławy szefów kuchni) od razu zwrócił moją uwagę. Podaje go Ruth Rogers, współautorka świetnej książki “The River Cafe Classic Italian Cookbook”, której recenzję znajdziesz TUTAJ.

Do przygotowania tego dania możesz użyć również mrożonego bobu – pod warunkiem, że samodzielnie go zamrozisz w pełni sezonu, czyli najlepiej w czerwcu lub w pierwszej połowie lipca. Bób świetnie się mrozi, wystarczy podgotować go 2-3 minuty, wystudzić, obrać ze skórki i przełożyć do pojemnika. Po rozmrożeniu można go jeść od razu albo wykorzystać do przyrządzania innych dań, choćby właśnie takiego vignole. W takim przypadku pomiń punkt pierwszy przepisu.

Jeśli nie masz świeżych karczochów, poszukaj dobrej jakości karczochów w zalewie oliwnej lub octowej.

Możesz również przygotować vignole (vignarola) w wersji wegańskiej – wystarczy zrezygnować z szynki.

Vignole L_02

Vignole L_07

PRZEPIS:

  1. Zblanszuj bób we wrzątku (ok. 2-3 minuty). Przelej zimną wodą i obierz ze skórki.
  2. Odetnij czubki karczochów, oderwij z nich twarde zewnętrzne liście oraz łodygę. Odsłonięte w ten sposób serca karczochów przekrój wzdłuż na połowy albo na ćwiartki (w zależności od wielkości). Usuń z serca karczocha charakterystyczną włochatą część.
  3. W głębokiej patelni rozgrzej trochę oleju i wrzuć serca karczochów. Podsmaż – mieszając – aż zaczną się rumienić. Dodaj bób i groszek (jeśli używasz mrożonego, wcześniej go rozmroź).
  4. Smaż – mieszając – około 5 minut, a następnie wlej tyle wrzątku, by płyn zrównał się z warzywami.
  5. Posyp warzywa listkami świeżego tymianku lub majeranku i rozłóż na wierzchu plasterki prosciutto.
  6. Przykryj patelnię i duś około 20 minut.
  7. Gotowe vignole wymieszaj, po czym dodaj do niego trochę oliwy. Podawaj posypane posiekanymi listkami mięty.

To kwintesencja włoskiej kuchni, smacznego! :-)

Figi gruszki ser L_02

Vignole L_06

Vignole L_04