• 100 g ryżu carnaroli (lub arborio)
  • 4-5 świeżych moreli
  • kieliszek białego wytrawnego wina
  • 0,5 l mleka (lub więcej w razie potrzeby)
  • 1 laska wanilii
  • 1 laska cynamonu
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 1-2 kostki dobrej gorzkiej czekolady (ok. 10-15 g)
  • olej lub masło do smażenia

Risotto waniliowe z morelami.

Mam w ogrodzie jedno morelowe drzewo, które w tym sezonie – po zeszłorocznym strajku – pięknie obrodziło. Dorodnych moreli (ZOBACZ) pojawiło się na nim tak dużo, że po prostu nie wypadało wszystkich tak po prostu zjeść, choć wyglądały i smakowały jak marzenie – dojrzałe w lipcowym słońcu, wielkie, słodkie i soczyste. Stąd przepis z ich wykorzystaniem: kremowe waniliowe risotto z morelami z własnego ogrodu. Obiad i deser w jednym. Włoch-tradycjonalista mógłby na nie narzekać, ale ja polecam Wam poeksperymentować i spróbować czegoś nowego.

To właściwie połączenie risotto i kremowego puddingu na mleku, jednak z uwagi na sposób przygotowania – choć również z pewnymi odstępstwami od utrwalonej w praktyce reguły – przyjąłem nazwę risotto.

Nie przygotowuję typowej bazy risotto z cebuli i czosnku, a bulion zastępuję mlekiem (tu: bez laktozy). Nie zrezygnowałem jednak z wina, które wcale nie kłóci się z mlekiem. Zresztą, tak na marginesie, dodatek mleka sprawdza się także w parze z bulionem – jak np. w świetnym przepisie na risotto z mlekiem i prosciutto.

Najlepiej będzie, jeśli podgrzejesz mleko, co pozwoli Ci utrzymać w miarę stałą temperaturę na patelni (tak samo, jak w przypadku bulionu). Sporadycznie, ale jednak, bywało, że używałem w tym przepisie również mleka zimnego (w temperaturze pokojowej, nie podgrzanego). W takim przypadku lepiej wlewać mniejsze porcje płynu, ale za to częściej – w ten sposób ciepło z patelni szybciej ogrzeje mleko. Do takiej ilości ryżu powinno wystarczyć pół litra mleka, ale bądź przygotowany/a na ewentualną dolewkę.

Sprawdź też inne przepisy na RISOTTO.

Risotto morelowe L_09

Risotto morelowe L_03

PRZEPIS:

  1. Usuń pestki z moreli i podziel każdy z owoców na osiem części.
  2. W głębokiej patelni rozgrzej trochę tłuszczu, wrzuć ryż i, mieszając, smaż kilka minut, aż ziarna staną się częściowo przezroczyste.
  3. W tym czasie podgrzej – ale najlepiej nie zagotuj – mleko.
  4. Wlej na patelnię wino i, mieszając, zaczekaj, aż odparuje, a zapach alkoholu przestanie być wyczuwalny.
  5. Wlej trochę mleka, dodaj wyskrobane nożem ziarenka wanilii oraz skórkę z laski wanilii, cynamon i anyż.
  6. Duś ryż ok. 15 minut, nieustannie mieszając i systematycznie dolewając mleka za każdym razem, gdy wcześniejsza porcja płynu zostanie wchłonięta przez ryż.
  7. Dodaj morele i duś całość – mieszając – jeszcze przez 5 minut.
  8. Przed podaniem wyciągnij gwiazdki anyżu, laskę cynamonu i skórkę wanilii. Porcję risotto posyp niewielką ilością posiekanej dobrej gorzkiej czekolady.

Smacznego!

Risotto morelowe L_12

Risotto morelowe L_06