W opublikowanej w niedzielę 24 lutego br. relacji z warsztatów w Fabryce Czekolady E. Wedel napisaliśmy, że Wedel zignorował nasze pytania, dotyczące stosowanego jako dodatek do czekolad polirycynooleinianu poliglicerolu.

Link do relacji – TUTAJ

Na odpowiedź Wedla czekaliśmy bezowocnie 6 dni, po czym uznaliśmy, że przesłane przez nas pytania nie doczekają się reakcji.

Wczoraj jednak (tj. 25 lutego), już po publikacji tekstu o warsztatach, agencja PR obsługująca LOTTE Wedel Sp. z o.o. poinformowała nas, że „w związku z ogromem obowiązków, przeoczyła naszego emaila”, dziś natomiast (26 lutego) otrzymaliśmy pismo, którego pełną treść przytaczamy poniżej.

Odpowiedzi udzieliła Magdalena Kołodziejska – kierownik komunikacji w LOTTE Wedel Sp. z o.o.

Pytanie FiK: Dlaczego Wedel, podobnie jak część innych producentów obecnych na polskim rynku, dodaje do słodyczy preparat E476?

Odpowiedź: Misją marki Wedel jest dostarczanie konsumentom poprzez swoje produkty prawdziwej przyjemności. Dlatego od ponad 160 lat korzystamy z najwyższej jakości składników i najlepszych receptur. Sekretem naszych produktów jest czekolada, której głęboki i intensywny smak płynie z doskonałego kakao z Ghany. Oprócz walorów smakowych naszych produktów, ważne są także względy estetyczne. Dlatego w niektórych przypadkach stosujemy w procesie produkcji emulgator E476, który  poprawia technologię produkcji – formowanie, oblewanie powierzchni produktów. Jednocześnie nie ma on żadnego wpływu na smak czekolady ani nie jest szkodliwy dla konsumenta.

Pytanie FiK: Czemu to służy?

Odpowiedź: Używanie substancji E476 przy procesie produkcji służy polepszeniu właściwości wedlowskich produktów czekoladowych, co pozytywnie wpływa na ich formę, plastykę oraz wygląd. Emulgator ten w żadnym stopniu nie wpływa na jakość wedlowskich produktów oraz ich smak. Nie jest też szkodliwy dla konsumenta.

Pytanie FiK: Od kiedy praktykowane jest tego rodzaju wspomaganie składu niektórych produktów?

Odpowiedź: Składnik technologiczny E476 jest powszechnie stosowany w branży cukierniczej na rynku polskim. Marka Wedel stosuje go od 1996 roku przy produkcji m.in. tabliczek czekoladowych pełnych oraz z dodatkami. Jego działanie nie wpływa na jakość produktów marki Wedel, nie jest również związane ze smakiem wedlowskich wyrobów. Składnik ten nie jest w żadnym stopniu szkodliwy dla konsumenta.

***

Jeśli chodzi o szkodliwość spożywania E476, Federacja Konsumentów ma na ten temat inne zdanie. Więcej informacji znajdziecie TUTAJ.