• 2 jajka
  • trochę czerwonego wina
  • 7-8 łyżek mąki kasztanowej
  • szczypta soli
  • 500 g jagód
  • 150 g jogurtu naturalnego bez cukru (w razie potrzeby - użyj więcej)

Kolejna bezglutenowa wersja sentymentalnych naleśników. Tym razem z jagodami i procentami – na czerwonym winie.

O pochodzeniu tego dania pisałem już przy okazji wersji truskawkowej (ZOBACZ).

Wersja truskawkowa pojawiała się na rodzinnym stole najczęściej, ale od czasu do czasu moja rodzicielka truskawki zastępowała jagodami, które sprawdzają się w tym przepisie równie dobrze.

Dla urozmaicenia naleśniki przygotowałem na czerwonym winie, które nie tylko świetnie pachnie podczas smażenia, ale też doskonale komponuje się ze słodkawym smakiem mąki kasztanowej, która – ponownie – jest do tego dania idealna. MĄKA KASZTANOWA – ZOBACZ.

Oczywiście, jeśli niestraszna ci mąka pszenna, nie wahaj się jej użyć ;-)

W przepisie – jak zwykle – nie używam cukru ani innych dosładzaczy (jeśli czujesz taką potrzebę, dodaj trochę).

Nalesniki jagody L_13

PRZEPIS:

1. Umyj jagody i odstaw, żeby odciekły z wody.

2. Przygotuj ciasto i usmaż naleśniki własnym sposobem albo skorzystaj z mojego przepisu:

rozbełtaj w misce jajka, dodaj 4 łyżki mąki kasztanowej i wymieszaj. Dolej trochę wina, zamieszaj i dodaj kolejne 3-4 łyżki mąki. Wymieszaj wszystko, dodaj szczyptę soli oraz tyle wina, ile potrzeba, by uzyskać płynne naleśnikowe ciasto.

3. Usmaż naleśniki.

4. Ułóż wszystkie naleśniki jeden na drugim i pokrój w pasy, a następnie w mniejsze, kwadratowe kawałki.

5. Przełóż jagody do dużej miski, wlej jogurt i wymieszaj. Dodaj naleśniki, jeszcze raz wymieszaj i podawaj.

Smacznego!

Nalesniki jagody L_05

Nalesniki jagody L_08

Nalesniki jagody L_04