• 3 cykorie
  • 100 g rukoli
  • pęczek rzodkiewek
  • kilka suszonych pomidorów
  • 3 łyżeczki musztardy Dijon
  • trochę octu balsamicznego
  • oliwa extra vergine

Kilka różnych warzyw i gotowe. Najprościej, jak się da.

To bardzo prosta sałatka, którą przygotujesz w dosłownie kilka chwil. Dokładnie takie sałatki albo – w zależności od posiadanych w danej chwili składników (sezonowych) – wariacje na ich temat jem prawie codziennie po pracy, na późny obiad lub kolację.

1. W misce wymieszaj umytą i posiekaną cykorię, opłukaną i wysuszoną w suszarce do sałaty rukolę oraz pokrojone na kawałki rzodkiewki i suszone pomidory.

2. Przygotuj dressing (np. mieszając składniki w zamkniętym słoiku) – z musztardy, oliwy i octu balsamicznego. Spróbuj i w razie potrzeby dodaj więcej któregoś ze składników.

3. Dodaj dressing do sałatki, wymieszaj i podawaj.

Smacznego!

Salatka wiosenna S_06

Salatka wiosenna S_04