• ok. 4 ziemniaków
  • 1/2 słoika oliwek z pestkami
  • kalmary w sosie własnym (puszkowe, Orbe)
  • przegrzebki w sosie pomidorowym (puszkowe, Orbe)
  • 50 g orzeszków pini
  • 2 zielone pomidory
  • kilka czerwonych pomidorków koktajlowych
  • oliwa extra vergine

Świetny przepis na sałatkę, przywieziony z włoskich wojaży.

Kręcąc się po Manaroli, to jest jednym z miasteczek urokliwego fragmentu wybrzeża Ligurii, zwanego Cinque Terre (więcej o tym miejscu przeczytacie TUTAJ), trafiliśmy do zlokalizowanego nieco na uboczu hostelu Ostello, a właściwie do umiejscowionego na jego parterze baru. Pora dnia była odpowiednia, więc zdecydowaliśmy się w tym miejscu zjeść, tym bardziej, że chmary turystów upodobały sobie inne, bardziej popularne miejsca w miasteczku, dzięki czemu bar był raczej pustawy. Z karty wybrałem danie, które miało składać się z ziemniaków i ośmiornicy. Byłem przekonany, że dostanę ciepły posiłek, tymczasem otrzymałem coś w rodzaju prostej, bezpretensjonalnej sałatki na zimno, w której znalazły się również inne składniki – oliwki, pomidorki koktajlowe oraz sypnięte hojną ręką orzeszki piniowe.

Salatka Ostello L_01

Bardzo mi to smakowało, postanowiłem więc odtworzyć „ostellowe” danie w domu i zaproponować je we własnej wersji. Ośmiorniczki zastąpiłem bardzo smacznymi przegrzebkami* oraz kalmarami z puszki** (Orbe, do kupienia TUTAJ), dołożyłem jeszcze zielone pomidory, i gotowe. Zdecydowanie warto spróbować, polecam!

Ziemniaczana z przegrzebkami L_12

1. Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie i wystudź je całkowicie (możesz przyspieszyć ten proces, przelewając je zimną wodą).

2. W tym czasie upraż na suchej teflonowej patelni orzeszki piniowe. Odstaw do wystygnięcia.

3. Pokrój ugotowane ziemniaki na kawałki i przełóż do miski.

4. Dodaj pokrojone na kawałki pomidory, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, oliwki (z pestkami) Manzanilla, kalmary, przegrzebki i piniole.

5. Dodaj oliwę, w razie potrzeby dopraw pieprzem.

6. Wymieszaj i wyłóż na talerze albo przełóż na jeden duży półmisek.

Smacznego!

Ziemniaczana z przegrzebkami L_06

*Przegrzebki z puszki (Orbe), skład: przegrzebki, olej roślinny, pomidory, cebula, przyprawy, sól.

*Kalmary z puszki (Orbe), skład: cząstki kałamarnic, olej roślinny, pomidory, cebula, atrament naturalny, przyprawy, sól.