• 5-6 okrągłych mini cukinii
  • 80-100 g kuskusu
  • ok. 100 g wędzonego łososia
  • kilka suszonych pomidorów
  • 1/2 pęczka koperku
  • trochę świeżego tymianku
  • pieprz

Ostatnio coraz łatwiej dostać w sklepach urocze małe, okrągłe cukinie. Skorzystajcie z okazji, bo idealnie nadają się do zapiekania.

Najmniejsze sztuki (wielkości mniej więcej nektarynki) można zapiec najprościej jak się da, czyli w całości (ultra nieskomplikowany przepis pojawi się wkrótce na blogu), większe natomiast smakują wybornie, nadziane dobrym farszem – na przykład takim, jak opisany poniżej. Jeśli przygotujecie go zbyt dużo, nie ma powodu do zmartwień; nadmiar można zjeść prosto z miski ;-)

Kuskus możesz zastąpić farszem z jaglanki według TEGO PRZEPISU.

Cukinia z kuskusem L_03

PRZEPIS:

1. Rozgrzejcie piekarnik do temp. 200 stopni.

2. Przygotujcie kuskus według przepisu na opakowaniu.

3. W misce wymieszajcie kuskus, dość drobno posiekanego łososia (najlepiej kupić rybę w kawałku [nie „tackowaną”], pokroić w plastry i posiekać), posiekane pomidory, koperek oraz trochę tymianku i pieprz (plus, w razie potrzeby, sól).

4. Odetnijcie czubki cukinii i łyżeczką wydrążcie ich środki. Nadziejcie cukinie, dokładnie upychając farsz, tak by zmieściło się go jak najwięcej. Farsz może trochę wystawać, ale nie za bardzo, ponieważ podczas pieczenia nieco napęcznieje, w związku z czym zwiększy objętość.

5. Przykryjcie cukinie odciętymi kapeluszami, spryskajcie oliwą i wstawcie do piekarnika na 30-40 minut.

Smacznego!

Cukinia z kuskusem L_05