• 1 spora wędzona makrela
  • 250 g pomidorków koktajlowych (najlepiej różnokolorowych)
  • 100 g amarantusa
  • 3 pory
  • 2 łodygi selera naciowego (najlepiej cieńsze ze środkowej części)
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki śmietany (22%)
  • trochę świeżego tymianku
  • garść listków bazylii
  • sól, pieprz

Zapiekanka rybna z warzywami i amarantusem.

Znakomita zapiekanka, która łączy w sobie jedne z moich ulubionych składników – pory oraz wędzoną rybę.

Mało które warzywo przechodzi pod wpływem obróbki cieplnej tak magiczną przemianę jak por.

Niespecjalnie smaczny na surowo (moim zdaniem), uduszony staje się miękki, słodki i przepyszny. Dzięki temu doskonale sprawdza się między innymi w zapiekankach albo na przykład po prostu uduszony na patelni, niekoniecznie z dodatkiem śmietany.

Właśnie por oraz wędzona ryba są głównymi bohaterami tego przepisu. Użyłem tutaj wyrazistej w smaku, tłustszej makreli, dzięki czemu jej świetnym, intensywnym aromatem przesiąkła cała zapiekanka. W razie potrzeby możesz użyć oczywiście innego gatunku ryby, takiego, który odpowiada Ci najbardziej.

Pomidorki dodają potrawie koloru, dlatego najlepiej wykorzystać tu np. czerwone i żółte.

A amarantus? Nie jest tu najważniejszy. Niewielka ilość (100 g) amarantusa raczej ginie pośród pozostałych składników, ale w moim przekonaniu dobrze się tu sprawdza. A poza tym całkiem ciekawie wygląda – jak ikra, co dobrze komponuje się z rybną zapiekanką. Jeśli wolisz, amarantus możesz zastąpić np. kaszą jaglaną.

Zapiekanka ryba amarantus L_01

PRZEPIS:

1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.

2. Ugotuj amarantus w osolonej wodzie (ok. 15 minut). Ugotowany przelej zimną wodą, odcedź dokładnie i przełóż do dużej miski.

3. Posiekane pory (wcześniej usuń z porów brzydkie zielone liście i dokładnie umyj) i czosnek oraz posiekany na niewielkie kawałki seler naciowy duś wraz ze szczyptą soli w głębokim rondlu pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Gdy warzywa zmiękną dopraw je pieprzem, dodaj śmietanę i trochę wody. Wymieszaj, aż składniki dobrze się połączą i powstanie sos (nie musi być go dużo).

4. W tym czasie usuń skórę i ości (starannie!) z ryby i dodaj mięso do miski z amarantusem. Dodaj przekrojone na pół pomidorki koktajlowe oraz grubo posiekane liście bazylii i natkę selera naciowego.

5. Przełóż do miski pory i całość dokładnie wymieszaj.

6. Natłuść (masłem lub oliwą) naczynie do zapiekania, przełóż do niego zawartość miski i wstaw do piekarnika na ok. 20 minut.

Smacznego!

Zapiekanka ryba amarantus L_03

Zapiekanka ryba amarantus L_04

Zapiekanka ryba amarantus L_02