• 3-4 duże cukinie
  • ok. 120 g kaszy jaglanej
  • 8 suszonych pomidorów w oliwie
  • trochę świeżego koperku
  • 4-5 łyżek parmezanu
  • garść orzechów nerkowca
  • 1/2 gałązki świeżego rozmarynu
  • kilka gałązek tymianku
  • sól
  • pieprz
  • oliwa extra vergine

Zapiekanka z cukinii i kaszy jaglanej w mocno zakręconym stylu.

A świstak siedzi i zawija… paski cukinii.

Przyznaję, że ten przepis wymaga trochę czasu (choć nie dlatego, że jest trudny). Potrzeba go tym więcej, im więcej ruloników z cukinii planujesz przygotować, ale zapewniam, że efekt wart jest zachodu.

Wstążki z cukinii są miękkie i niezwykle delikatne (również za sprawą farszu, który dodatkowo zmiękcza cukinię) i fajnie kontrastują z posypką z chrupiących orzechów i parmezanu. Do tego sporo ziół, dodających całości mnóstwa smaku i aromatu.

Podaję orientacyjne ilości składników. W zależności od wieku i wielkości cukinii otrzymasz różną ilość wstążek (pasków). Mnie podane proporcje wystarczyły do przygotowania ok. 50 „zwijków”.

Zapiekanka cukinia jaglanka Lo_04

Zapiekanka cukinia jaglanka Lo_03

Sprawdź też:

INNE PRZEPISY Z CUKINIĄ

INNE PRZEPISY Z KASZĄ JAGLANĄ

PRZEPIS:

  1. Ugotuj kaszę jaglaną: wsyp do garnka, zalej wodą w proporcji ok. 3 części wody na 1 część kaszy. Doprowadź kaszę do wrzenia, a następnie gotuj na małym ogniu przez ok. 12 minut. Odstaw na chwilę do ostygnięcia.
  2. Przy pomocy ręcznego miksera zmiksuj kaszę z pomidorami i koperkiem – ZOBACZ. Dopraw solą i pieprzem.
  3. Przy pomocy obieraczki do warzyw skrój cukinie we wstążki (sam miąższ bez środkowej części z pestkami) – ZOBACZ. Jedno większe lub dwa mniejsze naczynia do zapiekania (tu: dwa kwadratowe naczynia o wymiarach 17 cm x 17 cm) natłuść oliwą.
  4. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
  5. Na każdej wstążce cukinii rozsmaruj dość cienką warstwę nadzienia z kaszy i zwijaj wstążki w zgrabne ruloniki. Rulony układaj ciasno – jeden przy drugim – w naczyniu do zapiekania (ZOBACZ).
  6. Zetrzyj parmezan, dodaj do niego grubo posiekane orzechy, posiekane listki rozmarynu, listki tymianku i trochę pieprzu. Wymieszaj i tak przygotowaną mieszanką posyp ruloniki cukinii.
  7. Wstaw do piekarnika na ok. 20 minut.

Smacznego!

Zapiekanka cukinia jaglanka Lo_01

Zapiekanka cukinia jaglanka Lo_06

Zapiekanka cukinia jaglanka Lo_05