• 4 cukinie
  • 100 g ryżu basmati
  • 4-5 szalotek
  • ok. 400 ml bulionu
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • ok. 120 g sera kefalotyri (lub twardego żółtego sera, np. ementalera)
  • sól, pieprz
  • ostra mielona papryka
  • trochę świeżego tymianku
  • trochę pietruszki do dekoracji

Zapiekanka z cukinii. Lekka i przepyszna, idealna na lato.

Zapiekanka z cukinii

To nieprzyzwoicie pyszna i delikatna zapiekanka z cukinii, która właściwie przygotowuje się sama.

Wymaga niewielu przygotowań; używamy do niej nawet prawie surowego ryżu. Kluczem do sukcesu są odpowiednio cienkie plasterki cukinii. Ja kroję ją, używając szerokiego noża do sera, który doskonale nadaje się do tego celu. Cienkie plasterki cukinii ugotują się idealnie, a dodatkowej kremowości przyda potrawie jogurt oraz ser. Przepis zaczerpnąłem z książki Jamie Olivera „Kulinarne wyprawy Jamiego”, trochę go zmieniając i zmniejszając wielkość porcji. Moim zdaniem, to jedno z najsmaczniejszych dań z cukinii. Polecam!

Zapiekanka z cukinii – PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 stopni.
  2. Posiekaj szalotki, pokrój cukinię w cienkie plasterki. Najlepiej użyj do tego celu noża do sera.
  3. W głębokiej patelni podsmaż cebulę, od czasu do czasu mieszając, aż zmięknie.
  4. W tym czasie na sicie przepłucz ryż (mieszając) pod bieżącą wodą.
  5. Dodaj na patelnię cukinię i ryż, wymieszaj i wlej gorący bulion. Gotuj około 5 minut, co jakiś czas mieszając.
  6. Zdejmij patelnię z ognia, dodaj jogurt i większość sera świeżo startego na tarce, dopraw solą, pieprzem i papryką.
  7. Natłuść naczynie do zapiekania i przełóż do niego zawartość patelni, równomiernie rozkładając składniki. Większość ryżu powinna znaleźć się pod cukinią, tak by odpowiednio się ugotował.
  8. Posyp całość świeżym tymiankiem i resztą startego sera.
  9. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 40 minut (ja używam górnej grzałki przez 20 minut, a następnie górnej i dolnej grzałki – przez kolejne 20 minut). W tym czasie ryż idealnie się ugotuje i wchłonie cały płyn.
  10. Porcje na talerzach posyp odrobiną grubo posiekanej natki pietruszki.

Smacznego!

Zapiekanka z cukinii

Zapiekanka z cukinii