• 1 średnia dynia butternut
  • 100 g ryżu basmati
  • 8 suszonych pomidorów
  • 8 plasterków prosciutto
  • ok. 400 ml bulionu
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego
  • dwie garście świeżo startego parmezanu
  • sól, pieprz
  • ostra mielona papryka
  • suszony rozmaryn
  • gałka muszkatołowa

Kilka składników, parę minut przygotowań i pyszna dyniowa zapiekanka gotowa.

Najważniejsze jest, by dynia była pokrojona odpowiednio cienko. Najlepiej użyć w tym celu szerokiego noża do sera. Sprawę ułatwi fakt, że butternuta (dyni piżmowej) nie trzeba obierać ze skóry, w związku z czym pokrojenie go w cienkie plasterki jest naprawdę proste. Dzięki jogurtowi zapiekanka będzie kremowa, a prosciutto idealnie udusi się w piekarniku, oddając potrawie cały swój mięsny smak i aromat. Pycha!

1. Rozgrzejcie piekarnik do temperatury 190 stopni.

2. Pokrójcie dynię na kilka (w tym przypadku osiem) większych kawałków, a następnie posiekajcie ją na cienkie plasterki. Najlepiej użyć w tym celu noża do sera – ZOBACZ.

3. Podgrzejcie bulion i, gdy zacznie się gotować, dodajcie do niego przepłukany pod bieżącą wodą ryż oraz dynię. Zmniejszcie ogień, wymieszajcie i gotujcie całość ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając.

4. W tym czasie porwijcie plasterki prosciutto na mniejsze kawałki i pokrójcie suszone pomidory na spore cząstki.

5. Zdejmijcie garnek z ognia, dodajcie jogurt, większość parmezanu, szynkę i pomidory. Doprawcie solą, pieprzem, gałką muszkatołową i rozmarynem.

6. Natłuśćcie naczynie do zapiekania i przełóżcie do niego zawartość garnka (głębokiej patelni), równomiernie rozkładając składniki. Większość ryżu powinna znaleźć się pod dynią, tak by odpowiednio się ugotował.

7. Posypcie całość resztą parmezanu oraz papryką.

8. Wstawcie do piekarnika i pieczcie ok. 40 minut (ja używam górnej grzałki przez 20 minut, a następnie górnej i dolnej – przez kolejne 20 minut). W tym czasie ryż idealnie się ugotuje i wchłonie cały płyn.

Smacznego!

Zapiekanka dyniowa L_05