Zapiekanka z jabłek i batatów z cydrem i tymiankiem.
To prosta sezonowa zapiekanka na bazie dwóch głównych składników – słodkich jabłek oraz batatów.
Dodatkowego smaku i aromatu nadają potrawie przyprawy, świeży tymianek oraz wytrawny cydr. Z takim zestawem świetnie komponuje się również kruszone ziarno kakao, które idealnie mięknie w piekarniku; jeśli nie masz go pod ręką, po prostu z niego zrezygnuj.
Zapiekankę możesz podać jako samodzielne wegańskie danie albo na przykład jako dodatek do potraw z drobiu czy dzikiego ptactwa.
Przepis powstał dla Wysokich Obcasów (nr 10/2016 z 5 marca 2016) – ZOBACZ
Zapiekanka z jabłek i batatów – SKŁADNIKI na 4 porcje:
- 800 g batatów
- 4 jabłka (ok. 800 g, tu: Golden Delicious)
- ok. 10 gałązek świeżego tymianku
- 250 ml wytrawnego cydru
- 3 łyżeczki kruszonego ziarna kakao (nibsy)
- ok. 1/4 gałki muszkatołowej
- szczypta pieprzu
Zapiekanka z jabłek i batatów – PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
- Bataty obierz ze skórki, przekrój wzdłuż na połówki i pokrój w bardzo cienkie plasterki (ZOBACZ). Najlepiej użyj do tego celu mandoliny lub noża do sera.
- Jabłka (ze skórką) pokrój w cienkie plasterki.
- Naczynie do zapiekania natłuść niewielką ilością oliwy lub nierafinowanego organicznego oleju kokosowego.
- W naczyniu ułóż na przemian warstwy z plasterków batatów i jabłek. Każdą warstwę batatów posyp listkami tymianku, a warstwę jabłek świeżo startą gałką muszkatołową.
- Wlej cydr, wierzch zapiekanki posyp gałką muszkatołową, grubo mielonym pieprzem oraz nibsami (ZOBACZ).
- Wstaw do piekarnika na ok. 35 minut. Po 25 minutach wyciągnij naczynie z piekarnika, po czym szczelnie przykryj je folią i wstaw z powrotem. Przed podaniem sprawdź, czy bataty odpowiednio zmiękły.
Smacznego!
Kiedy będą wyniki konkursu Raw Cocoa? ? Nie mogę się doczekać ?
Będą, kiedy je opublikuję;-) Jest weekend, czas relaksu:-)
Moje gratulacje :D świetny przepis
Dzięki:-)
Czytałam, super rozmowa :)
:D
Brawo dla Was! Uwielbiam Twoje przepisy i zdjęcia Gosi :) :)
Dziękujemy! :-)
Jabłka + dynia + tymianek brzmi cudownie
Czym można zastąpić cydr?
Jeśli ma być bezalkoholowo możesz zastąpić cydr sokiem, np. jabłkowym lub gruszkowym. Można też użyć perry, czyli odpowiednika cydru wytwarzanego z gruszek, albo np. białego wina.
Gdzie można kupić bataty?
W delikatesach, w supermarketach, na targu, w warzywniaku albo online, pozdrawiam
Ostatecznie przekonał mnie cydr :P
:D
Wygląda tak zwiewnie i optymistycznie, potrzeba nam takich kolorów na tę smutną przedwiosenną szarugę
Zdecydowanie!
Dziś zrobiłam – pycha! Świetny przepis, łatwe wykonanie:)
Super pomysł na połączenie jabłka i batatów, mniam mniam. I wygląda pięknie. Jak zawsze u Ciebie ❤️?☺️
Uwielbiam przepisy, które świadczą o szczerej miłości do produktu, a taką zapiekankę mógł wymyślić tylko ktoś, kto kocha jabłka. No i bataty:))
I jeszcze cydr! :D
Gratuluję tekstu w WO, bardzo miło się czytało, pozdrawiam Was :)
Dziękujemy:-)