Zielona szakszuka.

Zielona szakszuka, czyli jajka gotowane w soczyście zielonych warzywach z przyprawami i ziołami to przepyszna, przyjemnie łatwa do przyrządzenia i pożywna potrawa. Najlepiej sprawdzi się jako śniadanie po ciężkiej nocy ;-) ale nic nie stoi na przeszkodzie, by podać ją również jako lunch albo kolację na ciepło.

Warzywną bazę zielonej szakszuki stanowią pak choi oraz bób. W sezonie najlepiej użyć świeżego bobu; w pozostałych miesiącach dodaję mrożony z zapasów poczynionych latem (Jak mrozić bób?). Świeży bób należy najpierw ugotować (ok. 3 minuty) i obrać ze skórki, a następnie postępować zgodnie z przepisem.

Rukola jest wyrazistą zieleniną o ostrym i lekko goryczkowym smaku. Za to najbardziej ją lubię, ale jeśli wolisz łagodniejsze i mniej pikantne smaki, w razie potrzeby możesz zastąpić ją innymi ziołami. Szczególnie dobrze sprawdzi się kolendra, pietruszka lub bazylia.

Zamiast wody, do musu możesz dodać bulion. Składniki musu blenduj do uzyskania jedwabiście gładkiej konsystencji. Gotowy mus powinien mieć piękny, intensywnie zielony kolor (ZOBACZ).

Z podanych przeze mnie proporcji składników uzyskasz taką ilość zielonego musu, której prawdopodobnie nie zużyjesz w całości, a tylko nieco ponad połowę. W związku z tym możesz podwoić ilość bobu lub innych warzyw i przyrządzić szakszukę w większej patelni (4 porcje) albo użyć go do innego dania. Ja dodaję mus na przykład do kaszy jaglanej lub gryczanej albo używam go jako sosu do sałatki lub jako bazy do zupy.

Pak choi możesz zastąpić trzema garściami szpinaku albo jarmużu – w zielonej szakszuce warto trzymać się koloru zielonego :-) Jeżeli średnica patelni na to pozwala, spokojnie możesz ugotować w warzywach więcej jajek.

Zielona szakszuka

Zielona szakszuka

Zielona szakszuka

Zielona szakszuka

Zielona szakszuka – SKŁADNIKI na 2 duże porcje:

  • 500 g bobu (waga po ugotowaniu i obraniu ze skórki)
  • 400 g zielonego groszku (może być mrożony)
  • 100 g rukoli
  • duża garść listków mięty
  • 1 zielona papryczka chilli (lub jalapeño)
  • 1 pak choi
  • 3 jajka (zerówki, wolny wybieg)
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 1 łyżeczka owoców fenkułu (kopru włoskiego)
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka zielonego pieprzu w kulkach
  • 1 cytryna
  • sól
  • czarny pieprz świeżo mielony
  • oliwa extra vergine
  • woda

Zielona szakszuka – PRZEPIS:

  1. Przygotuj zielony mus. W blenderze molekularnym Ronic Zyle LED II zmiksuj na gładko groszek, rukolę, miętę, papryczkę chilli, rozgniecione w moździerzu przyprawy (kolendrę, fenkuł i kmin), sól, pieprz, sok z cytryny, trochę oliwy oraz tyle wody (lub bulionu), ile potrzeba do uzyskania jedwabistego musu (ZOBACZ). Zajmie to maksymalnie 90 sekund.
  2. Rozbij jajka do trzech małych misek.
  3. Na patelni krótko podsmaż bób na oliwie, dodaj mus z groszku i podgrzej. Pak choi przekrój wzdłuż na ćwiartki i dodaj na patelnię. Wymieszaj.
  4. Drewnianą łyżką zrób w warzywach trzy wgłębienia – do wbicia jajek. Ostrożnie wlej po jednym jajku w każde z nich i przykryj patelnię.
  5. Duś pod przykryciem przez ok. 3-4 minuty.
  6. Gotową szakszukę skrop oliwą i oprósz rozgniecionym w moździerzu zielonym pieprzem.

Zielona szakszuka

Zielona szakszuka