• 300 g mąki owsianej bezglutenowej
  • 50 g tapioki sproszkowanej
  • 230 g miękkiego masła
  • 200 g cukru pudru nierafinowanego (bio)
  • 3 g sody oczyszczonej
  • 3 g soli
  • 50 g posiekanej czekolady (tu: kokosowa Raw Cocoa)
  • 1 jajko
  • 4 łyżeczki matchy luksusowej

Zielone ciastka z matchą.

Zielone ciastka to nic innego jak kruche maślane ciastka z matchą. Bez glutenu – z mąki owsianej i tapioki, z dodatkiem posiekanej czekolady.

Tapioka jest opcjonalnym dodatkiem, w razie potrzeby możesz zastąpić ją mąką owsianą – po prostu zwiększ jej ilość o 50 g. Nierafinowany cukier puder można kupić online w sklepach z żywnością organiczną.

Ciasto wyrabia się łatwo, masa jest elastyczna. Ciastka formuję w dłoniach, na jedną sztukę przyjmując ok. 40-50 g masy. Z podanych proporcji otrzymasz ok. 18 sporych ciastek.

Dodatkowa uwaga: użyj matchy jak najlepszej jakości (do picia, nie do celów kulinarnych). Matcha luksusowa ma bardzo łagodny smak i jest wolna od goryczki, dzięki czemu nie trzeba jej przytłumiać zwiększoną ilością cukru (w deserach) lub większym dodatkiem przypraw (w daniach wytrawnych).

Sprawdź inne przepisy: MATCHA

Ciastka z matcha L_07

Ciastka z matcha L_02

PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni.
  2. W mikserze albo ręcznie wymieszaj miękkie masło (w temperaturze pokojowej), cukier i sól (w KA prędkość na poziomie 2). Następnie stopniowo dodaj do masy roztrzepane jajko i mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji (na początek prędkość 2, po chwili zwiększona do 4).
  3. Dodaj mąkę owsianą wymieszaną z tapioką i sodą (ja nie przesiewam przez sito) i wyrabiaj ciasto na niskich obrotach (1 lub max. 2 poziom).
  4. Kiedy ciasto ładnie się wyrobi zatrzymaj mikser, dodaj posiekaną czekoladę i ponownie wymieszaj do momentu, aż dobrze połączą się z ciastem.
  5. Odstaw ciasto na pół godziny, by trochę odpoczęło.
  6. Uformuj ciastka: formuj w dłoniach kulki, rozpłaszczaj je nadając im kształt mniej lub bardziej regularnych kółek i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (ZOBACZ). Zachowaj odstępy pomiędzy ciastkami, ponieważ w piekarniku zwiększą objętość i mogą skleić się z sąsiadami.
  7. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez ok. 9-10 minut.
  8. Wyjmij blachę z piekarnika i odstaw ciastka do ostygnięcia. Następnie przełóż je na kratkę, by całkiem wystygły (ZOBACZ).

Ciastka są pyszne – maślane, kruche i chrupkie, ze słodkimi cząstkami czekolady w środku. Zobacz ciastka W PRZEKROJU.

Sprawdź też inne przepisy na: CIASTKA

Ciastka z matcha L_04

Ciastka z matcha L_06

Ciastka z matcha L_08