• 800 g świeżego zielonego groszku
  • 6-8 plasterków prosciutto
  • garść natki pietruszki (może być też mięta lub bazylia)
  • sól, pieprz
  • trochę masła

Prosty i szybki przepis na pyszny i bardzo aromatyczny świeży zielony groszek.

Wspominałem już niejeden raz, że prosciutto to jedna z niewielu postaci mięsa, jakie jadam. Uwielbiam tę włoską szynkę zarówno na zimno, jak i na ciepło, bo właśnie wtedy prosciutto zyskuje najwięcej intensywnego, esencjonalnie wręcz mięsnego smaku i aromatu. Dzięki temu idealnie nadaje się do tego typu dań – wystarczy chwila i trochę tłuszczu jako nośnik smaku, by groszek przejął tę fantastyczną mięsną intensywność.

Nie trzeba tu właściwie nic więcej, jeszcze tylko trochę ziół, sporo pieprzu i gotowe. Oczywiście, danie jest najlepsze ze świeżym groszkiem (czyli teraz, a sezon trwa bardzo krótko!), ale w razie potrzeby dobry mrożony groszek też się sprawdzi.

Groszek prosciutto L_10

PRZEPIS:

1. Zagotuj wodę i gotuj groszek przez 4 minuty.

2. W tym czasie w głębokiej patelni podsmaż porwane na kawałki plasterki prosciutto. Nie spalaj ich na skwarki – chodzi o to, żeby puściły aromat i by tłuszcz nieco się z niego wytopił.

3. Ugotowany groszek odcedź i przełóż na patelnię. Podsmaż całość, mieszając, przez kilkanaście sekund i zdejmij z ognia. Dodaj masło i grubo posiekaną pietruszkę, dopraw sporą ilością pieprzu, wymieszaj i podawaj.

Smacznego!

Groszek prosciutto L_05

Groszek prosciutto L_07

Groszek prosciutto L_09

Groszek prosciutto L_06