• ok. 1 kg młodych małych ziemniaków
  • 1,5-2 cytryny
  • oliwa extra vergine
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka owoców kopru włoskiego (fenkułu)
  • sól
  • pieprz
  • świeży kawior z jesiotra (tu: ADAMAS YELLOW CAVIAR, 5 puszek x 10 g)
  • opakowanie jogurtu greckiego (naturalny, 10% tłuszczu)
  • koperek

Pieczone ziemniaki z kawiorem.

Kawior to produkt dość powszechnie kojarzony z luksusem (choć nie lubię tego określenia w kontekście gotowania), który jednocześnie znakomicie komponuje się z najprostszymi, wręcz pospolitymi składnikami, takimi jak na przykład ziemniaki czy jajka.

Tradycyjnie podawany jest w towarzystwie kwaśnej śmietany, którą w poniższym przepisie zastąpiłem gęstym jogurtem greckim.

Do tego kilka innych dopełniających całość składników, dodających daniu lekkości i świeżości – skórka świeżo otarta z cytryny i świeży koperek, za którym wprost przepadam.

Podsumowując, jeśli chcesz zjeść bezpretensjonalnie i nieco dekadencko, połącz doskonałe młode polskie ziemniaki z wysokiej jakości świeżym kawiorem, np. z jesiotra syberyjskiego (Adamas Yellow Caviar) hodowanego na włoskich organicznych farmach w Lombardii. Polecam!

PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  2. Do naczynia do zapiekania wrzuć umyte i osuszone ziemniaki. Najmniejsze ziemniaki pozostaw w całości, większe sztuki pokrój na połówki. Wlej trochę oliwy i soku z cytryny, dodaj sól, pieprz, kminek i fenkuł. Wymieszaj i wstaw do piekarnika na ok. 45 minut lub – w razie potrzeby – nieco dłużej.
  3. Sparz cytrynę (dokładnie umyj, po czym zalej wrzątkiem w małym rondlu i odstaw na minutę).
  4. Upieczone ziemniaki przełóż na talerze. Dodaj gęsty jogurt naturalny (możesz nałożyć go przy pomocy standardowej gałkownicy do lodów).
  5. Porcje posyp posiekanym koperkiem.
  6. Na ziemniaki wyłóż małe porcje kawioru*. Całość posyp świeżo startą skórką z cytryny.

*Fanpage polskiego dystrybutora kawioru Adamas